Vihannespakasteet painottumassa Wok-vihanneksiin

Suomalaiset poimivat ruokakärryynsä yhä useammin pakasteita. Etenkin leivonnaispakasteiden suosio kasvaa vauhdilla, mutta myös wok-vihannekset ja pakastepizzat maistuvat kuluttajille. Elintarviketeollisuusliiton mukaan pakasteiden suosio perustuu niiden helppouteen, nopeuteen ja varmuuteen.

Vähittäiskaupan pakastemarkkinat kasvoivat A.C. Nielsenin mukaan 5 prosenttia vuonna 2003. Pakastemarkkinoiden arvo kohosi 226 miljoonaan euroon. Tuoteryhmäkohtaiset erot ovat suuria, mutta lähes kaikkien pakasteiden myynti on kasvusuunnassa.

Wokkia ja viinereitä

Vihannespakasteet ovat yhä suurin pakastetuoteryhmä. Vihanneksista eniten myydään wok-vihanneksia, yli 7,5 miljoonan euron edestä. Wok-vihannesten voimakas, yli 20 prosentin kasvu korvaa perinteisten vihannespakasteiden suosion laskua.

Leivonnaispakasteiden kasvu on huippuvuosista hieman tasaantunut, mutta ne ovat edelleen yksi nopeimmista kasvajista. Leivonnaispakasteiden kokonaismarkkinat olivat yhteensä 40 miljoonaa euroa ja kasvu 7 prosenttia. Yli 40 prosenttia tuoteryhmän myynnistä tulee kahvileivistä, joista eniten myydään pullaa ja viinereitä. Norja pakastepizzojen suurkuluttaja

Pizzapakasteiden kasvu vuonna 2003 oli jopa 14 prosenttia. Elintarviketeollisuusliiton mukaan varaa kulutukseen kasvuun on silti yhä, sillä suomalaiset kuluttavat vain 0,8 kiloa pizzapakasteita henkeä kohti. Kulutus esimerkiksi Ruotsissa on 1,3 kiloa ja Norjassa peräti 6,3 kiloa.

Valmisruokapakasteet kasvoivat viime vuonna 7 prosentilla. Joitakin vuosia laskenut perunapakasteiden kulutus kääntyi nousuun erikoisperunoiden myynnin kasvun myötä.