Lämpöaalto kiritti kasvua, halla uhkaa kukintoja

Kevään poikkeuksellisen hellekauden ansiosta kylvöissä ollaan keskimäärin noin viikon edellä normaalista aikataulusta. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa ollaan paikoin jopa 10 –14 päivää edellä, kun taas Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa ollaan lähellä normaalia aikataulua, kerrotaan ProAgria Maaseutukeskusten Liiton kasvutilannekatsauksessa. Hallat uhkaavat kuitenkin hyvin alkanutta kehitystä.

Lumen sulamisvesistä saatiin runsaasti vettä pohjaveteen, mutta nyt sade olisi monin paikoin jo tarpeen maiden nopean kuivumisen takia. Sadekuurot ovat olleet kovin paikallisia. Varsinais-Suomen itäosissa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla hiesuisilla mailla esiintyy vähän kuorettumista ja Etelä-Pohjanmaalla seisoo paikoitellen vettä pelloilla viikonlopun kuurosateiden seurauksena. Yleisesti orastumisolosuhteet ovat kuitenkin hyvät.

Varhaisperuna hyvällä taimella Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa

Varhaisperunakasvustot ovat jo hyvällä taimella Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Uudellamaalla ja Etelä-Karjalassa varhaisperunakasvustot ovat taimettumassa. Kesäperunan istutus alkoi Etelä-Suomessa ja Väli-Suomessakin viime viikolla ja istutukset on pääosin tehty. Myös varastoperunan istutukset ovat hyvässä vauhdissa. Pohjanmaan tärkkelysperunasta on istutettu noin neljäsosa.

Marja- ja omenatarhoissa kukinta alkamassa

Ensimmäiset mansikan kukat ovat avautuneet Etelä-Suomen ja rannikkoalueiden harsoilla suojatuissa kasvustoissa. Kukinnan arvioidaan pääsevän kunnolla alkuun viikon kuluessa. Avomaalla mansikan kukinta alkaa toukokuun lopulla Etelä- ja Keski-Suomessa.

Herukat ja omena ovat avanneet ensimmäiset kukkansa kaikkein lämpimimmillä kasvupaikoilla Etelä-Pohjanmaata myöten. Sään viilenemisen odotetaan hidastavan kukinnan alkamista, mikä on toivottavaa useimpina keväinä esiintyvien hallojen vuoksi. Kehityksen arvioidaan nyt olevan muutaman päivän tavanomaista edellä.

Vihannesten kylvöt ja istutukset jatkuvat

Varhais- ja kesäkaalin istutukset on saatu päätökseen Etelä-Suomessa. Talvikaalin istutukset alkavat tällä viikolla. Kukka-, puna- ja parsakaalin sekä jäävuorisalaatin istutukset jatkuvat sadonajoitussuunnitelmien mukaisesti. Sipulin istutukset on saatu päätökseen Etelä- ja Keski-Suomessa. Etelä-Suomessa on saatu varastoporkkanat kylvettyä, mutta Pohjois-Suomessa syys- ja varastoporkkanan kylvöt jatkuvat vielä.

Etelä-Suomen viljelmillä tarhaherneen kylvöt jatkuvat kesäkuuhun saakka sadonajoitusten vuoksi. Pellot ovat olleet kylvö- ja istutuskunnossa huomattavasti tavanomaista aikaisemmin, mutta kevättöiden etenemistä ovat jarrutelleet taimikasvatuksen ajoitukset sekä hallavaara. Vihannesviljelmillä toivotaan sateita nopeuttamaan kylvösten ja istutusten kasvuunlähtöä. Etelä-Suomessa on paikoin jouduttu aloittamaan kasvustojen sadetukset.