Vehviläiset vuoden laatutuottajia

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt PEKKA ja AIRI VEHVILÄISEN Siilinjärveltä avomaan vihannesviljelyn Vuoden laatutuottajiksi. – Minulla ei ole maatalouskoulutusta, mutta olen aina tykännyt viljelystä. Se on minulle huumetta, kertoo Pekka Vehviläinen, joka siirtyi tietokonealalta kokoaikaiseksi maanviljelijäksi vuonna 1990.

– Yhdistyksen laadunvalvontaan osuneiden Vehviläisten pakkaamien sipulierien laatu on ollut tasaisen hyvä. Tuotteiden hyvän laadun lisäksi Vehviläiset saavat yhteistyökumppaneilta tunnustusta täsmällisestä ja luotettavasta toiminnasta. Tuotteet ostava tukkuliike tuntee Vehviläiset huolellisina ja ammattitaitoisina yrittäjinä, kertoi laatupäällikkö Erkki Rautio Kotimaiset Kasvikset ry:stä.

– Sipuleistamme 60-70 prosenttia menee Keskoon. Olemme pystyneet rakentamaan laatua ja pienpakkauksiin menee sipulista kaksi kolmasosaa, toteaa Pekka Vehviläinen.

Tasaisen laadun ylläpitäminen tärkeää

Pekka Vehviläinen korostaa tasaisen tuotelaadun merkitystä. Pitämällä tuotteiden laadun tasaisen hyvänä voidaan varmistaa tuotteiden vakaa kysyntä. Kuluttajien mielikuva tuotteesta heikkenee, jos tuotteen laatu vaihtelee rajusti esimerkiksi markkinatilanteen mukaan.

– Kuluttajat ovat olleet valmiita maksamaan kotimaisesta tuotteesta enemmän, joten sen on oltava myös ulkoiselta laadultaan moitteetonta, toteaa Vehviläinen. Kun yrittäjä osallistuu tuotannon lisäksi markkinointiin ja seuraa tuotteen kulkua kuluttajalle saakka, voidaan sipuliketjun toimintaa jatkuvasti parantaa ja tuotteen laatu pitää tarkassa hallinnassa.

Sipulinviljely aloitettiin Vehviläisten tilalla noin 25 vuotta sitten ja siitä lähtien sipulia on viljelty katkeamattomasti. Riittävällä viljelykierrolla ja maan kasvukunnon ylläpidolla on voitu varmistaa tuotannon korkeatasoisuus. Yrityksessä viljellään kelta- ja punasipulia noin 40 hehtaarin pinta-alalla. Tulevalla kasvukaudella kokeillaan myös hopeasipulin viljelyä.

– Meillä on sipulin viljelykierrossa noin 120 hehtaaria. Maat ovat vuokramaita, ja omat pellot ovat lähinnä crossirata, naurahtaa Pekka Vehviläinen, kun hänen poikansa Jussi on maamme huippuja motocrossissa.

Tulevaisuudessa myös pakastettua sipulia

Vehviläisen sipulitilalla rakennetaan paraikaa jatkojalostuslinjaa, jossa sipulia on tarkoitus kuoria, pilkkoa ja pakata. Jatkossa näitä tuotteita on tarkoitus myös pakastaa, sillä markkinoilla tarjolla olevat sipulipakasteet valmistetaan tuontiraaka-aineesta. Kotimaisesta sipulista valmistetun pakasteen ja sipulijalosteen vahvuutena on Pekka Vehviläisen mukaan tuotteen laatu ja turvallisuus, sillä tuote voidaan pakkausmerkintöjen avulla jäljittää tuotantopaikalle asti.

Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin vuonna 1994 ja sen tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvälaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Valinta perustuu yhdistyksen laadunvalvonnan tuloksiin sekä kaupalta ja viljelyneuvojilta saatuihin suosituksiin. Kotimaiset Kasvikset ry nimeää vuosittain vuoden laatutuottajan kasvihuonekukka-, kasvihuonevihannes-, avomaanvihannes-, hedelmän- ja marjatuotannon sekä ruokaperunantuotannon alalta.