Suomalainen luomu BioFach-messuille Saksaan

Suomalaista luomuosaamista ja luomutuotteita on näyttävästi esillä 19. -22. helmikuuta kansainvälisillä BioFach-messuilla Saksassa. Messut ovatyhdet maailman suurimmista luomutuotteita ja -tuotantoa esittelevistätapahtumista.

Suomalaiset messuille lähtijät ovat koonneet ensimmäistä kertaa voimansa jaesittelevät suomalaista luomuosaamista yhteisosastolla. Mukana ovat maa- jametsätalousministeriö, Finfood Luomu sekä Helsingin Mylly, Finnamyl,Pohjolan Luomu, Makulaku Lakritsa, Halva ja Organic Equilancy Technologies.

Saksan Nürembergissä järjestettävillä BioFach-messuilla vieraili viimevuonna lähes 30 000 kävijää. Näytteilleasettajia oli pari tuhatta.Valtavissa messuhalleissa esitellään luomuelintarvikkeita ainaraaka-aineista juomiin ja makeisiin asti. Messut ovat muun muassa yksitärkeimmistä luomuviinien markkinointitapahtumista. Messuvieraat voivattutustua myös luomuluontaistuotteisiin sekä luonnonmukaiseen maatalouteen

Helsingin Mylly on maamme suurin luomuviljan jalostaja. Yritys valmistaaluomujauhoja, -leseitä ja -hiutaleita. Lisäksi Mylly pakkaa luomumyslejä javalmistuttaa luomukorppuja ja -näkkileipää. Helsingin Myllyn liikevaihdostaluomutuotteista tulee noin 20 prosenttia. Vienti vetää luomukaura- jaluomumoniviljahiutaleilla, lisäksi kauppaa käydään ulkomailleluomuvehnäjauhoilla sekä -korpuilla.

Finnamyl jalostaa omien sopimustuottajiensa kasvattamia luomuperunoitaluomuperunajauhoiksi. Tällä hetkellä luomuperunajauhojen osuus kotimaankuluttajapakkausmyynnistä on noin kaksi prosenttia. Finnamylin tavoitteenaon saada luomuperunajauhoja myyntiin myös ulkomailla, aluksi Saksassa jaIsossa-Britanniassa.

Pohjolan Luomu on kotimaisen luomuviljan markkinointiin erikoistunutyritys. Kaikesta myymästään viljasta Pohjolan Luomu vie ulkomaille noin 80prosenttia. Vuonna 2003 yritys vei ulkomaille suomalaista luomuviljaa 10miljoonaa kiloa. Sen lisäksi, että Pohjolan Luomun markkinoima viljatäyttää EU:n luomumääräykset, yritykselle on myönnetty NOP-standardienmukainen ryhmäsertifikaatti. Tämä mahdollistaa suomalaisen luomuviljanviennin myös Yhdysvaltoihin.

Suomalaista luomulakritsaa saksalaismessuilla tarjoavat Makulaku Lakritsaja Halva. Makulaku toi vuonna 1997 markkinoille maailman ensimmäisen,EU-määräykset täyttävän sataprosenttisen luomulakun. Lähes kaikki yrityksenvalmistava luomulakritsa menee vientiin, päämarkkinat ovatIsossa-Britanniassa ja Saksassa. Myös Halvan luomulakritsasta yli puoletviedään ulkomaille, myynti vetää erityisesti Keski-Eurooppaan. Yritykselleon myönnetty NOP-sertifikaatti eli yritys voi markkinoida luomulakritsaamyös Yhdysvaltoihin.

Organic Equilency Technologies kehittää tietokonesovellutuksia erityisestiluomualalla toimiville elintarvikeyrityksille, jotka toimivat myöskansainvälisillä markkinoilla.