Reilun kaupan appelsiinit myyntiin

Suomen kauppoihin on tällä viikolla tullut myyntiin uusi Reilun kaupan tuote, appelsiini. Reilut appelsiinit tulevat myyntiin maanlaajuisesti Keskoon, S-ryhmään ja Tradekaan kuuluvien kauppojen valikoimiin. Appelsiinit ovat luomua, eli ne on viljelty luonnonmukaisesti ilman torjunta-aineita ja keinolannoitteita. Reilun kaupan appelsiinien alkuperämaa on Egypti.

Appelsiini on yhdeksäs Suomessa myytävä Reilun kaupan tuote – ja kolmas hedelmä. Kauimmin Reilun kaupan hedelmistä on ollut myynnissä banaani, joka tuli kauppoihin kolme vuotta sitten. Viime syksystä lähtien K-kaupoista on saanut myös Reilun kaupan ananaksia. Erityisesti banaanit ovat olleet suomalaisten suosikkeja. Viime vuonna Reilun kaupan banaaneja myytiin Suomessa yli 2,5 miljoonaa kiloa.

Reilu kauppa valvoo työntekijöiden oikeuksia

Valtaosa maailman vientiin menevistä appelsiineista viljellään plantaaseilla, joilla käytetään runsaasti kausi- ja halpatyövoimaa. Työntekijöiden oikeudet ovat usein heikot, heidän palkkansa huonot sekä työ- ja asuinolonsa puutteellisia.

Reilussa kaupassa varmistetaan, että tuotteita viljelevillä tiloilla noudatetaan kansainvälisiä sopimuksia työntekijöiden oikeuksista. Näitä noudatettavia sopimuksia ovat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimukset, YK:n ihmisoikeuksien julistus ja lasten oikeuksien sopimus. Reilun kaupan järjestelmä takaa työntekijöille muun muassa lainmukaisen palkan ja työajan sekä mahdollisuuden liittyä ammattiyhdistykseen. Järjestelmä kiinnittää huomiota myös työntekijöiden työturvallisuuteen. Lapsityövoiman käyttö on Reilussa kaupassa kiellettyä.

Reilun kaupan järjestelmässä viljelijälle maksetaan tuotteesta takuuhintaa, joka kattaa sen viljelykustannukset. Egyptiläisten luomuappelsiinien takuuhinnaksi on määritelty 44 senttiä kilolta. Lisäksi jokaisesta appelsiinikilosta maksetaan 2,5 senttiä Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä tilan omistajat ja työntekijät päättävät yhdessä. Egyptiläisellä tilalla, josta Suomessa myytävät appelsiinit ovat kotoisin, ensimmäiset Reilun kaupan lisät on päätetty käyttää työntekijöiden asuinolojen parantamiseen.

Appelsiinien Suomeen tulon tiimoilta järjestetään tempaus myös lauantaina 7. helmikuuta Reilun kaupan tempaus Helsingin keskustassa, Kolmen sepän patsaan aukiolla. Lisäksi Reilun kaupan vapaaehtoiset jakavat perjantaiaamuna työmatkalaisille ilmaisia appelsiineja Helsingin rautatieasemalla kello 7.30 – 9.00.