Hyväsatoinen herukkakausi alkamassa

Herukasta odotetaan parin huonon vuoden jälkeen normaalia satoa. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että mustaherukkaa saadaan tänä vuonna noin 3 miljoonaa kiloa. Pieni osuus tästä on mustaherukan värimuunnosta, eli viherherukkaa. Puna- ja valkoherukan sadon odotetaan olevan yhteensä noin 1,5 miljoonaa kiloa.

Herukkakasvustot eivät monien muiden kasvien tavoin kärsineet ankarasta talvesta. Keväthallat sen sijaan koettelivat herukkapeltoja eniten maan itäosassa, missä kukinta-aikana tuli jonkin verran vioituksia. Tästä huolimatta sieltäkin saadaan kohtuullinen sato.

Satokausi käynnistymässä

Puna- ja valkoherukkaa on jo näkynyt torimyynnissä heinä-elokuun vaihteesta lähtien. Nämä kypsyvät herukoista ensimmäisinä. Mustaherukkaa alkaa liikkua enemmän markkinoilla vasta elokuun puolivälin jälkeen, jolloin konekorjuu käynnistyy päätuotantoalueilla. Mustaherukan sesonki painottuukin tänä vuonna elokuun loppupuoliskolle. Maan itäosassa satoa korjataan vielä syyskuun alussakin.

Mustaherukkaa kasvatetaan 1900 hehtaarin pinta-alalla ja se on eniten viljelty herukkalajimme. Viherherukan viljelyala on noin 100 hehtaaria, puna- ja valkoherukkaa taas viljellään yhteensä 340 hehtaarin alalla. Herukan pääviljelyalueita ovat Etelä- ja Pohjois-Savo, Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Karjala. Suurin osa herukkasadosta säilötään ja pakastetaan yksityisissä kotitalouksissa.