Onnistunut vihannestapahtuma Hyvinkäällä

”Vihannes vieköön” -tapahtuma keräsi kolmisensataa avomaavihannestuottajaa perjantaina Uudenmaan maaseutuopistolle, Hyvinkäälle. Aamupäivällä viljelijät olivat seminaarissa ja iltapäivällä he tutustuivat vihanneslajikkeiden näytemaahan ja työnäytöksiin. Hyvinkään näytemaalla vihanneslajikkeet ovat laajemmin kuin missään muualla Suomessa esillä. Kenttään voi käydä omatoimisesti tutustumassa koko syksyn ajan.

Seminaarissa tutkija Tapio Salo kertoi maaperän kastelutarpeeseen vaikuttavista minaisuuksista ja neuvoja Sven Engblom kastelun haittavaikutuksista ja kosteuden merkityksestä kasveille. Petri Leinonen Elomestari Oy:stä tähdensi esikasvien merkitystä maaperän kuntoon.

Seminaarissa oli kaksi lajike-esitelmä. Cor de Vries kertoi Syngentan uusista lajikkeista ja Soren Vester Daehnfeldtin lajikkeista.

Veli-Pekka Reskola MMM:stä piti katsauksen ajankohtaisiin maa- ja puutarhatalouden tukiin ja puutarharha-alan strategiatyöryhmän työhön. Tiina Piilo Viikin Food Centrestä esitteli Pk-elintarvikealan kehittämisohjelmaa ja vihannesketjun kehittämistä Uudelllamaalla ja Itä-Uudellamaalla.

Uudenmaan Maaseutuopiston koulutilalle on kuluvan kasvukauden aikana perustettu nyt kolmannen kerran laaja avomaanvihanneslajikkeiden näytemaa. Uusimpia lajikkeita on esillä noin 200 kappaletta kaaleista, juureksista, salaateista ym. vihanneksista.

Työnäytöksiä pitivät mm. Lännen Tehtaat, R.Laaksonen Oy, Elomestari.

Näytemaan ja tapahtuman järjestäjä on Avike-hanke. Ensi vuonna järjestetään tapahtuma samoihin aikoihin, lupaa hankevetäjä Tuovi Aalto-Kallonen.

Tapahtuman artikkeleita julkaistaan lähiaikoina www.puutarha-sanomat.net -osoitteessa koulutusmateriaalin alla.