Vadelmasato jäänee heikoksi

Puutarhavadelma on toipunut kesän kylmistä säistä erittäin hyvin, mutta sesato jäänee aikaisempia vuosia pienemmäksi. -Puutarhavadelmasta odotetaannoin 30 prosenttia pienempää satoa kuin viime ja edellisvuosina. Sen sijaanviinimarjasadosta odotetaan hyvää, sanoo toimitusjohtaja TAPIO RAUTIAINENsuonenjokelaisesta Pakkasmarja Oy:stä.

Kesäkuun hallat vioittivat mustikan kukintaa etenkin Itä-Suomessa, muttapaikoin sadosta on tulossa hyvä. Rautiaisen mukaan varma sato on tiedossavasta elokuussa. Mustikan kaupallinen poiminta tapahtuu Kainuussa jaLapissa, josta mustikkaa tulee Pakkasmarjallekin kymmeniä tonneja.

-Tänä vuonna kaikkien marjojen pääsatokausi ajoittuu elokuuhun.Mansikallahan se on nykyisen viljelytekniikan ansiosta toukokuusta elokuunloppuun, jolloin tuoretta tavaraa on jatkuvasti tarjolla.

Herukasta luvassa hyvä sato

Herukkasadosta on tänä vuonna odotettavissa poikkeuksellisen runsas sato.-Tänä kesänä kannattaa emäntien kaivaa mehumaijat esille, Rautiainenhuomauttaa. Marjaa tulee riittämään myös kotitarveviljelmilläkin.

Vähiten Pakkasmarjaan odotetaan mesimarjaa, sillä villi kanta on hävinnytlähes kokonaan eikä viljely ole onnistunut toivotussa laajuudessa.Mesimarjaa pakastetaan Pakkasmarjassa muutamia satoja kiloja ja toimitetaanerikoisherkkuna lähinnä ravintoloille.

Toimitusjohtaja Pekka Rautiainen sanoo, että pensasmustikan määrä onnousussa seuraavien vuosien aikana. -Myös tyrnin tarjonta lisääntyy, sillepitäisi vain löytää enemmän kulutusta ja käyttöä.