Kasvisten alkuperää valvotaan

Kotimaisten kasvisten saavuttua kauppoihin ja toreille on hyvä ollaerityisen tarkka marjojen, hedelmien ja vihannesten alkuperämerkintöjensuhteen, muistuttaa elintarvikevirasto. Paikalliset valvontaviranomaiset tekevät tarkastuksia alkuperämerkintöjenoikeellisuudesta ja elintarvike-erää seuraavista alkuperätodistuksista jaasiakirjoista.

EU:n alueella on voimassa yhteiset kasvisten laatuvaatimukset yli 30taloudellisesti merkittävälle kasvikselle, kuten mansikalle, omenalle japorkkanalle. Näiden kasvisten tukku- ja kuluttajapakkauksiin on merkittävätuotteen alkuperämaa, viljelijä tai pakkaaja sekä laatuluokka. Samoinirtomyynnissä tulee näiden kasvisten alkuperämerkinnän olla selvästi esilläjokaisella myyntipaikalla, joko laatikossa tai tuotteen välittömässäläheisyydessä.

Merkintä ”kotimainen” ei riitä

Kotimaisen tuotteen alkuperä voidaan merkitä esimerkiksi Suomi, Finland,suomalainen, finsk tai FIN. Merkintää ”kotimainen” ei pidetä riittävänä.Jos mansikka on kasvatettu Suomessa, mainitaan usein tuotantopaikkakunta.Alkuperämerkintää ei vaadita, kun tuottaja itse myy tuottamiaan kasviksia.Esimerkiksi tienvarressa tapahtuvan myynnin yhteydessä alkuperämerkintää-ja todistuksia ei vaadita, kun myyjänä on tuottaja itse tai hänenedustajansa.

Kotimaiset marjat mansikkaa lukuun ottamatta eivät tarvitsealkuperämerkintää. Näitä marjoja ovat esimerkiksi herukat, vadelmat,mustikat, puolukat ja lakat. Merkintää ei vaadita myöskään eräidenkotimaisten kasvisten, kuten persiljan, tillin ja raparperin pakkauksiintai esitteisiin. Alkuperämerkintä vaaditaan sitä vastoin aina kaikissaedellä mainituissa maahantuoduissa marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa,jos niitä tuotetaan myös Suomessa.

Viranomaiset valvovat myyntiä

Paikalliset valvontaviranomaiset tekevät tarkastuksia alkuperämerkintöjenoikeellisuudesta ja elintarvike-erää seuraavista alkuperätodistuksista jaasiakirjoista. Jos viranomainen epäilee, että tuottajan myymät tuotteeteivät ole hänen itsensä tuottamia, voi hän pyytää tuottajan kotikunnanmaataloussihteeriltä tiedon siitä, mitä kasveja tuottaja viljelee.Tuottajat tekevät vuosittain ilmoituksen kunnan maataloussihteerilletilalla viljeltävistä tuotteista.