Toukotöihin normaaliaikataulussa – vihanneksissa viivettä

Varhaisperunan istutukset aloitettiin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla,Satakunnassa ja Etelä-Karjalassa huhtikuun puolivälissä. Ensimmäisetkasvustot ovat ehtineet tulla jo taimelle. Varhaiskaalin istutukset aloitettiin Uudellamaalla, Turunmaalla, Hämeessä ja Etelä-Savossa parisen viikkoa sitten. Lounais-Suomessa sipulin istutukset alkoivat huhtikuun lopussa. Porkkanan kylvöt aloitettiin viikko sitten Etelä-Suomessa.

Routakerros on Etelä-Suomen pelloilta pääosin sulanut, mutta multa- jaturvemailla routaa esiintyy vielä monin paikoin. Viljojen kevätkylvöt eivät olevielä alkaneet, mutta alkavat Etelä-Suomessa tämän viikon lopulla, kunhanmaat kuivahtavat vapun seudun sateiden jäljiltä. Myös sokerijuurikkaankylvöt jatkuvat heti maan pinnan kuivuttua. Karjalassa, Savossa jaPirkanmaalla kevätkylvöjen aloituksen arvioidaan menevän ensi viikonpuolelle eli ollaan normaalissa aikataulussa.

Vihannesten kylvöt ja istutukset edenneet tavanomaista hitaammin

Varhaisperunan istutukset aloitettiin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla,Satakunnassa ja Etelä-Karjalassa huhtikuun puolivälissä. Ensimmäisetkasvustot ovat ehtineet tulla jo taimelle. Myös Pohjois-Savossa jaKainuussa päästiin istuttamaan ensimmäisiä perunoita huhtikuun puolella.Muualla varhaisperunan istutukset ovat vasta käynnistymässä. Istutuksia onpäästy aloittamaan koko maassa hieman tavanomaista myöhemmin.

Varhaiskaalin istutukset aloitettiin Uudellamaalla, Turunmaalla, Hämeessäja Etelä-Savossa parisen viikkoa sitten. Lounais-Suomessa sipulinistutukset alkoivat huhtikuun lopussa. Porkkanan kylvöt aloitettiin viikkositten Etelä-Suomessa. Ensimmäisiä herneitä päästiin kylvämään kaikkeinlämpimimmille pelloille Varsinais-Suomessa jo huhtikuun alussa jaensimmäiset kylvökset ovat jo taimella. Väli-Suomessa kylvöt käynnistyvättäydellä vauhdilla tällä viikolla ja istutuksetkin alkanevat ensiviikolla.

Marja- ja hedelmäkasvit talvehtineet kohtalaisesti

Mansikka, herukka-, vadelma- ja omenakasvustot näyttävät selviytyneenaikaisin alkaneesta talvesta kohtuullisen hyvin. Herukoiden, vadelman jaomenapuiden talvehtimisen onnistuminen selviää tarkemmin lähiviikkojenaikana, jolloin kasvu lähtee kunnolla käyntiin. Pirkanmaalla,Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla esiintyy paikoitellen marjatarhoissamyyrätuhoja.

Marjakasvien ja omenan kehitys on ollut hidasta viileänä jatkuneiden säidenvuoksi. Mansikkakasvustoissa ovat ensimmäiset lehdet aukeamassa Etelä- jaKeski-Suomessa. Herukoiden, vadelman ja omenan silmut ovat alkaneetvihertää.