Hyvinkää näytemaalla valmistaudutaan istutuksiin

Avomaanvihannestuottajien tutustumiskohteeksi on parina viime vuotena vakiintunut vihanneslajikkeiden näytemaa Hyvinkäällä. Uudenmaan maaseutuopiston kasvihuoneissa on meneillään vihannesten taimikasvatus. Ensimmäiseksi kylvettiin latva-artisokka, sitten vuoroon tulivat purjo ja kaalit. Kaikkiaan näytemaalle tulee 174 lajiketta, kertoo puutarhuri Kaarina Pullinen Avike-hankkeesta.

Elokuun 8. päivänä järjestetään viljelijöille ”Vihannes vieköön” -tapahtuma. Silloin viljelijät voivat tutustua vihanneslajikkeisiin käytännössä. Päivillä tehdään tutuksi myös vihannestauteja ja vihannesten tuholaisia ja rikkakasveja sekä niiden torjuntaa. Viime vuonna päiville osallistui noin 500 viljelijää kautta Suomen.

Kaarina Pullinen kertoo, että jo helmikuun 25. päivänä kylvettiin latva-artisokan Green Globe-lajike.

– Seuraavaksi kylvettiin jättisipulin Exhipition-lajike ja latva-artisokana Violetto di Chioggia -lajike. Nyt on kylvettynä purjot, varhaiskaalit ja kukka- ja parsakaalit.

Näytemaalle tulee lajikkeita lehtikaalista, erivärisistä kukkakaaleista, erilaisista keräkaaleista, ruusu- ja kyssäkaaleista, erilaisista salaateista, monenvärisistä juureksista, mustajuuresta, sipuleista, maissista ja kesäkurpitsoista.

– Minivihanneksista esille tulee punajuurikas, palsternakka, maissi, porkkana, kukkakaali, romanescu, nauris ja kurpitsa, kertoo Kaarina Pullinen.