Puutarhaliiton vuosikokous rauhallisissa merkeissä

Puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliiton vuosikokous pidettiin 11.4.Helsingissä Kevätpuutarha-näyttelyn yhteydessä. Tututun rauhallisissamerkeissä sujuneessa kokouksessa oli tänä vuonna normaalienvuosikokousasioiden lisäksi teemana kasvisten terveellisyys. Aiheesta pitikokousväelle esitelmän professori Pirjo Pietinen Kansanterveyslaitokselta.

Pojat ja miehet saatava syömään enemmän kasviksia

Kasvisten kulutus on meillä viime vuosikymmeninä kolminkertaistunut. Kasvisten ja hedelmien hyvä saatavuus ja kohtuullinen hinta ovat edistäneetniiden kulutuksen kasvua, samoin kotimaisten kasvisten hyvä laatu, Pietinenluetteli.

Kulutuksen kasvusta huolimatta Pietinen on huolissaan erityisesti poikien jamiesten ruokailutottumuksista. Runsaan kasvisten käytön on todettulukuisissa laajoissa seurantatutkimuksissa ehkäisevän sekä sydän- javerisuonitauteja, monia syöpätyyppejä ja estävän myös ylipainon kertymistä,Pietinen muistutti.

Jotta aikuisiässä puhkeavia kroonisia tauteja voitaisiin estää, onruokavalion parantaminen aloitettava jo lapsena. Esimerkiksi9-luokkalaisten koululaisten ruokailutottumuksista tehdyissä tutkimuksissatyttöjen ja poikien erot ovat varsin selviä. Tytöt raportoivat käyttävänsäkasviksia huomattavasti useammin kuin pojat. Myös suomalaiset miehet syövätvihanneksia, hedelmiä ja marjoja vähemmän kuin naiset. Tästä syystäkasvisten käyttöä on edelleen syytä lisätä ja saada koko väestö, erityisestilapset, pojat ja miehet tottumaan kasvisten päivittäiseen käyttöön, Pietinensummasi.

Puutarhaliiton hallitukseen uusia jäseniä

Puutarhaliiton vuosikokouksessa valittiin liitolle uusi hallitus sekäedustajiston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Suuria yllätyksiävalinnoissa ei ollut. Edustajiston puheenjohtajaksi valittiintoimitusjohtaja Matti Hantula Jalasjärveltä ja varapuheenjohtajaksipuutarhaneuvos Reima Karetie Joensuusta. Hallituksen puheenjohtajana jatkaakauppapuutarhuri, puutarhaneuvos Jarmo Suominen Turusta.

Puutarhaliiton hallitukseen valittiin sen sijaan kolme uutta jäsentä,vihertuotantoa edustava hautaustoimen päällikkö Risto Lehto Helsingistä,avomaan vihannestuotantoa edustava vihannesviljelijä Tuomas Kekki Vihdistäja koulutusasioita edustava koulutusohjelman johtaja Kaarina HänninenLepaasta.

Hallituksessa jatkavat Alpo Ellä (hedelmä- ja marjatuotanto), Maire Huttunen(palvelutoimiala), Rauno Hänninen (vihertuotanto), Juhani Piirainen(paikallisyhdistysten toimiala), Risto Pirinen (kasvihuonetuotanto), JuhaRampa (vihertuotanto), Pekka Rönkkö (kasvihuonetuotanto), Risto Tahvonen(toimialojen ulkopuolinen jäsen) ja Markus von Weissenberg (ruotsinkielinentoimiala).

Tunnustusta ansioituneille

Puutarhaliiton vuosikokouksessa jaettiin liiton kultaiset kunniamerkitalalla ansioituneille henkilöille. Merkin saivat kukkakauppias MaireHuttunen Turusta, puutarhayrittäjä Erkki Isokaski Honkajoelta jamaisema-arkkitehti Olle Helling Espoosta.