Herukan viljelmäkokeista kirja

MTT:n selvityksiä -sarjassa on julkaistu kirja herukan lajikekokeistakäytännön viljelmillä. Mukaan oli valittu 17 koelajiketta javerrannelajikkeeksi otettu Öjebyn. Kokeet tehtiin 16 marjatilalla maan eriosissa, pääasiassa kuitenkin perinteisillä herukantuotantoalueilla maankeski- ja itäosissa. Mukana oli kolme luomutilaa.

Selvityksen mukaan marjojen pääasiallista käyttötarkoitusta on pidettäväviljelyominaisuuksien lisäksi keskeisenä kriteerinä lajikevalintojatehtäessä. Verrannelajike Öjebyn on edelleen viljelykelpoinen lajike Suomenoloissa, vaikka monet koelajikkeet olivat satoisampia. Moniinkäyttötarkoituksiin soveltuva Mortti menestyi kokeissa hyvin, ja sen satokypsyi 1,5-2 viikkoa myöhemmin kuin Öjebynin sato. Myös Sunniva -lajikesopii moneen käyttötarkoitukseen ja erityisesti Itä-Suomen olosuhteisiin.

Tuoremarjakauppaan soveltuvat puolestaan suurimarjaiset Intercontinental-,Ben Tron- ja Hedda -lajikkeet, joista Ben Tron oli aistinvaraisissatesteissä parhaan makuinen. Yhden satokauden tulosten perusteellavalkoherukka Vit Jätte oli kokeissa satoisampi ja suurempimarjainen kuinverrannelajike Valkea Hollantilainen.

Tulosaineiston perusteella lajikkeiden C-vitamiini- jaflavonoidipitoisuudet ovat lajiketyypillisiä ominaisuuksia. EnitenC-vitamiinia oli lajikkeissa Ben Tirran, Ben Connan ja Binar ja enitenflavonoideja lajikkeissa Ben Tron, Binar ja Ben Alder.

Herukan lajikekokeet käytännön viljelmillä. Matala Ville, Tuovinen uomo, Lapveteläinen Anja, Määttä Kaisu. MTT:n selvityksiä 34 (2003).59 sivua ja kaksi liitettä. ISBN 951-729-753-X (painettu). Hinta 20 euroa(sis. alv. + postikulut). ISBN 951-729-754-8 (verkkojulkaisu).