Vuoden porkkana Fogelholmille

Kotimaiset Kasvikset ry:n Vuoden porkkana 2003 -tunnustuspalkinto myönnettiin UKK-instituutin johtajalle, elintarviketieteiden tohtorille Mikael Fogelholmille.

Perusteluissa todettiin, että hän on työssään osannut yhdistää ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvät asiat helposti jokaisen suomalaisen kannalta omaksuttavaan muotoon. Fogelholm on muun muassa kannustanut suomalaisia syömään puoli kiloa kasviksia ja liikkumaan puoli tuntia päivässä. Näillä yksinkertaisilla keinoilla voidaan parantaa selvästi suomalaisten hyvinvointia, kertoo Fogelholm tyytyväisenä saamastaan tunnustuksesta.

Mikael Fogelholmin mukaan monimutkaisiin ruokaremontteihin ei yleensä tarvitse ryhtyä. Päivittäisessä ruokailussa tärkeää on se, että syö säännöllisesti, jolloin ei tarvitse tyynnyttää ahmimalla liialliseksi yltynyttä nälkäänsä.

Kun päivittäisessä ruoassa on puoli kiloa kasviksia, ei ruokavalio voi olla pahasti pielessä, kertoo Fogelholm. Kasvikset keventävät ruokaa ja niiden sisältämät suojaravintoaineet pystyvät jopa korvaamaan ruokavalion muita epäkohtia. Esimerkiksi ylipainon torjunnassa joudutaan rajoittamaan monien ruoka-aineiden syöntiä, mutta kasvisten käyttö on positiivinen asia, sillä niitä voidaan aina suositella lisättäväksi.