Puutarhainvestointien hakukielto jatkuu tuumaustauon verran

Maa- ja metsätalousministeriö asettaa suuriapuutarhainvestointeja koskevat investointituet hakukieltoon 5.12. alkaen. Hakukielto on ollut voimassa jo kaksi vuotta ja tällä erää sen arvioidaan jatkuvan helmikuulle. – Suurten puutarhainvestointien ja sikaloiden hakukieltoon otetaan tuumaustauko, selvittää ylitarkastaja ESKO LEINONEN Maa- jametsätalousministeriöstä.

Puutarhapuolelle asetettu hakukielto koskee investointeja, jotka ovat hyväksyttäviltä kustannuksiltaan yli 840 000euron suuruisia. Nämä ovat yleensä olleet kasvihuoneinvestointeja.Leinosen mukaan tomaatin ja kurkun viljelyyn kohdistuvat investointituetovat olleet hakukiellossa jo kaksi vuotta ja niitä on toivottuavattavaksi.

Kahden vuoden aikana Suomessa on toteutettu kahdeksan kasvihuonetta,joiden rakennuskustannukset ylittävät lähes miljoonan euron rajan.Leinosen mukaan vireillä olevia ja tuon summan ylittäviä hakemuksia onviisi. Myös puutarhainvestoinneissa hakukielto purkautuu helmi-maaliskuunvaihteessa.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja ISMO OJALA arvioi Puutarha & Kauppa -lehdessä (21.11.02), että vuoden 2003 tukivarat kuluvat vuoden 2002 hakemuksiin ja investointitukipäätöksiä on odotettavissa vuoden 2004 määrärahoista.

Ojalan mukaan on todennäköistä, että tuottavan investoinnin hankekohtainen enimmäismäärä laskee perusmaatalouden tasolle.
– Todennäköisesti myös saman yrityksen tuottaville tomaatti- ja kurkkutuotannon laajennuksille asetetaan lähivuosille katto, arvioi Ojala.