Omenan talvilajikkeet myynnissä

Syksyn edetessä myös omenan satokausi on edennyt niin pitkälle, että Lobo jamuut talviomenalajikkeet on saatu markkinoille. Talviomenien satoammattiviljelmillä on tänä vuonna hyvä. Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitosta arvioidaan talviomenalajikkeiden kokonaissatomäärän olevan noin 1,5miljoonaa kiloa. Lämmin loppukesä ja viileä syksy ovat kasvattaneet omenatmyös poikkeuksellisen suurikokoisiksi ja muutenkin hyvälaatuisiksi. Loboa jamuita talviomenia riittää kaupoissa aina joulukuulle asti.

Lobo on maamme eniten viljelty omenalajike. Sen sato on lähes puoletkaikista meillä viljellyistä omenista. Muita nyt markkinoille tuleviatalviomenalajikkeita ovat muun muassa Aroma ja Amorosa. Merkittävimpiäomenanviljelyalueitamme ovat läntinen Uusimaa, Lounais-Suomen rannikkoseutuja Ahvenanmaa. Muutamia omenatarhoja on viime vuosina perustettu myösKaakkois-Suomeen.

Omenasta flavonoideja

Omena on yksi tärkeimmistä päivittäisistä flavonoidien saantilähteistämme.Flavonoidit sijaitsevat aivan kuoren alla, joten tätä omenan kaikkeinterveellisintä osaa ei kannata kuoria pois. Lisäksi kuorimaton omena kulkeehelposti mukana välipalana esimerkiksi koululaisen repussa.

Kaikkia meillä viljeltyjä omenia voi huoleti syödä kuorineen. Myöskäänjoidenkin lajikkeiden pinnalle muodostunutta omenan omaa luontaista vahaa eikannata säikähtää. Esimerkiksi Lobo kehittää varastoitaessa ympärilleenohuen kiiltävän vahakerroksen, joka suojaa hedelmää ja osaltaan varmistaasen laadun säilymisen hyvänä aina kuluttajalle asti. Syömällä omenankuorineen pitää huolen, että kaikki hedelmän vitamiinit tulevat tehokkaastikäyttöön.