Nyt alkoivat luomuviikot

Luomuviikkoja vietetään kolmatta kertaa tällä ja ensi viikolla. Finfood LUOMUn organisoimien viikkojen viestinä on LISÄÄ LUOMUA. Kuluttajat toivovat lisää luomutuotteita kauppoihin ja teollisuus toivoo lisää etenkin luomumaidon ja -lihan tuottajia. Lisää luomutuotantoa kaivataan myös ympäristökuormituksen vähentämiseksi, kertoo toiminnanjohtaja MARJA-RIITTA KOTTILA.

– Luomutuotanto lisääntyi ennakkotietojen mukaan tänä vuonna n. 6 %:lla eli noin 9000 hehtaarilla. Lisäys jää jonkin verran kansallisen luomustrategian tavoitteesta, joka on 12 000 hehtaaria/vuosi v. 2006 asti. Luomualan osuus on nyt noin 7,1 % peltoalasta ja luomutiloja on noin 5100.

– Luomutuotanto ei nykyisin vastaa kysynnän tarpeisiin. Erityisesti luomumaitoa ja -lihaa tarvittaisiin nykyistä enemmän. Luomukotieläintuotantoa harjoitetaan vain noin 350 tilalla, toteaa Kottila.

Finfodoo LUOMU haluaa lisää luomutuotteita ammattikeittiöille. – Portaat luomuun -valmennusohjelma tarjoaa ammattikeittiöille luotettavan tavan lisätä luomutarjontaa asteittain. Ohjelma valmentaa keittiöitä muutamien luomuraaka-aineiden käytöstä kohti luomuaterioita ja luomuvalvontaa.

– Gastro-messuilla maaliskuussa julkistettu malli sai myönteisen vastaanoton niin ammattikeittiöiltä, valmistajilta kuin tukuiltakin. Valmennusohjelmaan on ilmoittautunut lähes 200 ammattikeittiötä ympäri Suomea. Luomuviikkojen kynnyksellä alkoivat valmennusohjelmaan liittyvät koulutukset, joiden aikana käsitellään luomun pelisääntöjä ammattikeittiöissä.

Nyt luomua maistamaan

– Yhä useampi suomalainen käyttää luomuelintarvikkeita säännöllisesti, javaltaosa on ainakin joskus kokeillut tai maistanut niitä. Jos et ole vieläehtinyt tehdä tuttavuutta luomun kanssa, nyt siihen on hyvä mahdollisuus.Seuraavat kaksi viikkoa vietetään nimittäin valtakunnallisialuomuviikkoja, joiden aikana muun muassa kaupoissa esitellään jamaistatetaan erilaisia luomutuotteita, kehottaa Kottila.

– Luomutuotteisiin tutustumisen voi aloittaa pikku hiljaa esimerkiksiostamalla aterialle luomuleipää, -maitoa tai -kasviksia. Suurimmissakaupoissa luomutuotevalikoimat alkavat olla jo niin monipuoliset, ettäkokonaisten aterioidenkin valmistaminen pelkästään luomuaineksistaonnistuu.

– Keskimäärin kauppojen valikoimista löytyy lähes 150 erilaistaluomutuotetta, mutta parhaimmillaan niitä voi olla jopa 700. Laajimmatluomuvalikoimat löytyvät viljavalmisteista, leivistä, kasviksista jahedelmistä.

Luomutuotekisaan 27 tarjokasta

Vuoden Luomu-uutuuskilpailuun osallistuu tänä vuonna yhteensä kahdeksanyritystä ja 27 tuotetta. Määräaikaan mennessä kilpailuun ilmoittautuivat:Lumeco Oy, Mikkeli (2 tuotetta), Helsingin Mylly, Järvenpää (5 tuotetta),Lapin Luomun mehurinki, Rovaniemi (7 tuotetta), Peskin yrtti, Onkamojärvi(5 tuotetta, lahjapakkaus), Tmi LinoLuomus, Kauhajoki (2 tuotetta), LumolaOy, Kiuruvesi (1 tuote), Vinkkilän Luomutuote (1 tuote) ja TalkionLeipomo/Fazer Leipomo, Tampere (4 tuotetta).

Kilpailun tulokset julkistetaan Mikkelin luomumessuilla 12. lokakuuta.Voittajat valitsee raati johon kuuluvat Saimaan Luomu ry:n puheenjohtaja,luomuviljelijä Hillevi Teittinen, Luomuliitto ry:n toiminnanjohtaja IrmaRyynänen, MTK:n tiedotuspäällikkö Leena Packalén, K-supermarket Seilorinkauppias Heikki Kuisma,Ravintola Eliten keittiömestari Heikki Kunnari, Helsingin yliopistonMikkelin aikuiskoulutuskeskuksen suunnittelija Marita Leskinen,Yliopistolehden toimittaja Noora Jokinen ja Luomulehden päätoimittajaSeppo Rantanen.