Hyvinkään vihannespäivä ylitti odotukset

Avomaanvihannestuottajat kokoontuivat perjantaina Hyvinkäälle, Uudenmaan maaseutuopiston näytemaalle. Kutsu oli kuultu Lappia myöten ja viljelijöille riitti nähtävää vihanneslajikkeiden näytemaassa ja työnäytöksissä. Myös luennoilla kuultiin ajankohtaista asiaa.Puutarhuri KAARINA PULLINEN Maaseutuopistolta on tyytyväinen näytemaan avointen ovien päivän suosioon.
– Nyt päivät järjestettiin toisen kerran ja vierailijoita oli käytettyjen soppalautasten perusteella 350. Kun näytemaa on saanut tuekseen kolmivuotisen hankkeen, tullaan viljelijöitä palvelevaa toimintaa jatkamaan, lupaa Pullinen.

Elomestari Oy Juvalta esitteli sormiharaa.
– Sormiharalla päästään myös itse taimiriviin, mikä mahdollistaa rikkakasvitorjunnan täydellisen hoidon ilman käsityötä, kertoi PETRI LEINONEN.

Näytemaalla sormiharalla ajettiin kaalipeltoa. Vaikka haran sormet koskettivatkin taimia, jäivät ne kiinni maahan jatkamaan kasvua.

Istutuskoneuutuutena näytemaalla oli Lännen F max evolution puoliautomaattinen istutuskone. Työnäytöksessä sillä istutettiin kaalia.
– Tämä kone soveltuu kaikkien paakkutaimien istutukseen. Jokainen istutusyksikkö on varustettu 8-putkisella ruletilla ja taimentyöntimellä, opasti HANNU VAHANEN.
– Taimentyöntimen ainutlaatuisen rakenteen ansiosta istutusjälki on erinomainen niin lyhyillä kuin pitkilläkin taimilla. Istutusnopeus on 3500 tainta tunnissa kutakin yksikköä kohden.

Lännen Tehtaat esittelivät myös automaattisen Plantek selective -istutuskoneen.
– Istutuskone ottaa Plantek-kennostosta samanaikaisesti kaksi tainta ja istuttaa ne maahan asti ilman ihmisen apua. Istuttajan tehtävänä on ainoastaan asettaa täysi taimikennosto riviyksikköön ja ottaa riviyksikön poistama tyhjä kennosto pois, totesi Vahanen.

Näytemaalla oli tehty sipulilla rikkakasvin torjuntakokeita liekityksellä, kemiallisella ja mekaanisella torjunnalla. Lisäksi Berner oli järjestänyt erilliset torjunta-ainekokeet.

– Naattihome iski sipulimaahan, mutta Tattoo-ruiskutus pelasti naatiston käsitellyissä koeruuduissa, kertoi tuotepäällikkö KALLE ERKKOLA.