Sienillä runsaasti terveysvaikutuksia

Sienillä näyttäisi vasta julkistetun tutkimuskatsauksen mukaan olevanuseita terveyttä edistäviä vaikutuksia. Iso-Britanniansyöväntutkimusjärjestö Cancer Research UK:n julkaiseman katsauksen mukaansienet voivat muun muassa vahvistaa syöpäpotilaidenimmuunipuolustusjärjestelmää.

Tutkimuskatsaus perustuu sientenlääkinnälliseen käyttöön Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Raportintoivotaan rohkaisevan yhä useampia tutkijoita ja lääkäreitä aloittamaankliiniset kokeet myös länsimaissa, jotta erikoissienten merkitys syövänhoidossa saataisiin määritettyä.

Yhdisteitä etenkin siitakkeessa

Lääkkeenomaisia ominaisuuksia on havaittu yli 270 sienilajilla. Monet ovatAasiassa suosittuja sieniä, sillä siellä alan tutkimus on vilkkainta.Biologisesti aktiivisia yhdisteitä on tutkittu ja eristetty etenkin siitakkeesta, mutta myös toisesta Suomessa viljellystä sienestäosterivinokkaasta. Näiden lisäksi antikarsinogeenisia eli syöpääehkäiseviä yhdisteitä sisältäviä sieniä ovat muun muassa lakkakääpä,puunkorvat ja talvijuurekas. Suomalaisia luonnonsieniä ei näiltä osin olevielä tutkittu riittävästi.

Tutkimuskatsauksessa mainitaan useita sieniuutteilla saatuja vaikutuksia.Uutteilla väitetään olevan tulehduksia ehkäisevää, antibioottista,verenpainetta alentavaa, kasvainten kasvua ehkäisevää, antioksidanttistaja veren kolesterolipitoisuutta pienentävää vaikutusta.

Lisää tutkimuksia tarvitaan

Viljeltyjen sienten ominaisuuksia tutkinut asiantuntija MELI VALOPyhäjärvi-instituutista huomauttaa, että sienistä eristetty ja puhdistettuainesosa, johon useimmat tutkimukset perustuvat, vaikuttaa eri tavallakuin kokonainen sieni. Hänen mukaansa edelleen tarvitaan enemmäntodistusaineistoa ja pitkäkestoisia tutkimuksia sienten sairauksiaehkäisevistä ja hoitavista ominaisuuksista osana ruokavaliota.

– On selvitettävä, imeytyykö aktiivinen ainesosa elimistöön, ja kuinkapaljon ja missä muodossa sieniä olisi syötävä halutun tehonsaavuttamiseksi. Sienten terveysvaikutukset saattavat joka tapauksessaolla merkittävät ja ne ovat ehdottomasti lisätutkimusten arvoisia, Valototeaa.