Kotimaan mansikkaa syyskuulle saakka

Mansikan uutta satoa on jo muutaman vuoden ajan saanut maistella myösloppukesästä. Uuden sadon tuotanto lisääntyy vuosi vuodelta, silläkotimaisella mansikalla on kysyntää varsinaisen mansikkasesonginjälkeenkin.

Myöhäistä satoa tuotetaan istuttamalla juhannuksen tienoillapakkasvarastossa säilytettyjä taimia, joissa on kukka-aiheet valmiina.Nämä taimet alkavat tuottaa satoa noin puolentoista kuukauden päästäistutuksesta. Viljelyssä on samoja lajikkeita kuin pääsatokaudellakin,erityisesti Honeoye ja Polka. Pieniä määriä viljellään myös Koronaa,Bountya, Elsantaa ja Cavendish-lajiketta.

Napostellaan rasiasta

Mansikan uusi sato myydään kuluttajille pääasiassa rasiamarjana.Loppukesän aurinko maistuukin näissä makeissa herkuttelumarjoissa.Avomaalla viljeltävää sadonajoitusmansikkaa on tarjolla elokuun ajan,minkä jälkeen kausi jatkuu vielä kasvi- ja muovihuoneissa tuotettavallamansikalla syyskuussa.

Mansikan normaali satokausi avomaalla on jo muuten ohitse.Ammattiviljelmien sato jäi huomattavasti viimevuotista ennätyssatoapienemmäksi. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi mansikankokonaissatomääräksi 14 miljoonaa kiloa.