Farmari-näyttely kerää myös puutarhayritykset

Elokuun 1.-4. päivinä Hämeenlinnassa järjestettävä Farmari-näyttely kerää 100.000 kävijää. Puutarhaosastolla on teemana maatilan luonnon hoito. Kuluvavuosi on ruusun vuosi. Ruususeura esittelee perinteisiä ruusulajejamme jaasiantuntijat vastaavat kysymyksiin ruusuista ja ruusujen kasvatuksesta.Puutarhaosastolta voi ostaa perinneperennojen taimia.

Farmari Suomen Maatalousnäyttely on maatalouden ja maaseudunammattilaisten näyttely. -Ammattitapahtuma kiinnostaa myös kuluttajia,joita maatalousnäyttelyn kävijöistä on noin puolet, sanoo näyttelynjohtaja JAAKKO KIVINEN.

Näyttelyn päiväjuhlien juhlapuheen pitäjät ovat maatalouden eri tahojenvaikuttajia. Avajaispäivänä puheen pitää maa- ja metsätalousministeriRAIMO TAMMILEHTO, perjantaina MTK:n puheenjohtaja ESA HÄRMÄLÄ jalauantaina eduskunnan varapuhemies SIRKKA-LIISA ANTTILA. Sunnuntainapuhujana on maa- ja metsätalousministeriön kansainvälisten asiainylijohtaja VELI-PEKKA TALVELA, joka huhtikuussa valittiin OECD:nmaatalouskomitean puheenjohtajaksi.

Näyttelyyn on tulossa yli 500 näytteilleasettajaa. Mielenkiintoinen uusiosallistuja on Euroopan komission maatalouden pääosasto, joka on varannutFarmarista näytteilleasettajatilaa ensimmäistä kertaa pohjoismaisessamaatalousnäyttelyssä. 1.-4. elokuuta 2002 järjestettävän valtakunnallisenmaatalousnäyttelyn tapahtumapaikkana on Poltinahon kasarmialueHämeenlinnassa.

Koneita ja eläimiä

Konekenttä esittäytyy jälleen vahvana. Näyttelykentällä on kahdeksantraktorimerkkiä. Suurimmat näyttelyosastot ovat Valtralla,K-Maataloudella, Yrittäjien Maataloudella, Agritekillä, NHK-Keskuksella jaValiolla. Lypsyrobotteja esittelevät DeLaval ja NHK-Lely. Puolustusvoimatesittelee perinteisesti omaa kalustoaan.

Eläimille on varattu näyttelykentälle runsaasti tilaa. Suurin osaeläimistä tulee näyttelyyn vain päiväksi arvostelua varten. Esillä onnautoja, lampaita, sikoja ja hevosia.

Luomu teemana

Alan ammattilaisille, kotipuutarhureille ja kuluttajille suunnattuluomuteemaosasto koostuu sisä- ja ulko-osastoista. Ulko-osastolla voitutustua erilaisiin viherlannoituskasvustoihin, luomutuotannon koneisiinjne. Lisäksi siellä on luomulähiruokatori, missä voi käydä ostamassa uudensadon tuotteita suoraan viljelijältä.

Sisäosastolla esittäytyvät neuvonnan lisäksi luomun parissa toimivatsidosryhmät. Osaston pääteemana onkin: Luomu on ammattilaisen ja osaavanvalinta, varteenotettava vaihtoehto.

Puutarhaosastolla luonnonhoitoa

Maatilan luonnon hoito on teemana Puutarhaosastolla. Peltoalueidenmaisemakasveiksi soveltuvia kasvilajitelmia kasvaa näyttöruuduilla. Kuluvavuosi on ruusun vuosi. Ruususeura esittelee perinteisiä ruusulajejamme jaasiantuntijat vastaavat kysymyksiin ruusuista ja ruusujen kasvatuksesta.Puutarhaosastolta voi ostaa perinneperennojen taimia.

Työnäytöksinä vuorottelevat pihan kivirakentaminen ja pajun punonta.Päijänne-Instituutin kivirakentamisen opiskelijat näyttävät, miten kivestäsaadaan erimuotoisia elementtejä ja miten niillä luodaan käytäviä japatioita. Pajupunonnan opettaja KAIJA KÄPPI opastaa pajukäsitöihin.

Eräosastolla rapuja

Kala- ja eräosastolla esitellään rapuelinkeinon elvytyshanketta. Rapukumppaneineen uiskentelee altaassa ja saattaa käydä jonkun onnekkaanlapsen onkeen kiinni.

Ammattikalastajat valmistavat järvikalasta ruoka-annoksia ja kertovatkalastusammatistaan. Loimulohtakin saattaa saada suupalakseen.Kalatalouden Keskusliitto opastaa perhon heitossa. Yrittäjä ASMOPALONIITTY esittelee järvien kunnostukseen käytettävääkaislaniittokonettaan lauantaina ja sunnuntaina.

Metsäosaston meininkiä

Metsäosaston toimintalavalla tarjotaan metsäasiaa räväkästi. Metsänhoidontietoiskujen lisäksi lavalla kisaillaan justeerisahauksessa sekä nähdäänlauantaina metsänaisten muotishow ja sunnuntaina sporttinenmoottorisahashow.

Päivittäin metsäosastolla pilkotaan ja pinotaan polttopuita puoli tuntia.Kirveenvarressa heiluvat vuoroin etämetsänomistaja, ammattilainen, nainenja harrastaja. Yleisö saa arvata, kuinka paljon energiaa tässäkuntoilulajissa kuluu osanottajilta. Voittaja saa pilkotut puut käyttöönsä.

Kievareissa lähiruokaa

Farmarin ravintolat saavat toimivat Hyvää Suomesta -ravintolatunnuksen,joten aterioissa käytetään suomalaista lihaa, maitoa ja munia sekä niistävalmistettuja raaka-aineita. Farmarissa on valittavana useitaruokapisteitä.

Härkätien torin ruoka- ja juomakievarit tuovat vaihtoehtoja perinteiseennäyttelyruokaan. Suussa Sulavaa Hämeestä -lähiruokaravintolan sekäkievareiden ruoat ja juomat mm. viinit ovat lähialueella tuotettuja jaraaka-aineet valittu sesongin mukaan. Luomuravinnosta kiinnostuneet voivatnautiskella luomuravintolassa. Pikkunälkää torjuvat grillit jakahviot.