Valotuksesta hyötyvät lajikkeet selville

Kasvihuoneissa valotuksen käyttö on laajentanut merkittävästi tuotantomahdollisuuksia. Eri kasvilajit ja lajikkeet pystyvät kuitenkin hyötymään keinovalosta eri tavoin. Tutkija Nina Sevelius pyrkii löytämään menetelmän, kuinka lajikkeiden valotustaipumukset saadaan selville jo taimivaiheessa.

Valotuksen käyttö lisää kasvihuonetuotannon kustannukset kaksinkertaiseksi. Koska markkinat ovat talviaikaan paremmat ja hinnat korkeammat sekä valotus lisää satoa merkittävästi, voi valotuksen käyttö lisätä puutarhan vuotuisen liikevaihdon kolminkertaiseksi luonnonvalossa tapahtuvaan viljelyyn verrattuna.

Suomessa on viljelty ympärivuotisesti ruukkusalaattia jo 15 vuoden ajan. Kurkun ja ruusun valoviljelyä on harjoitettu jo 10 vuotta. Parina viime vuotena on opeteltu tomaatin ja paprikan valoviljelyä. Kurkku hyötyy yli 200 W/m2 olevista valotustehoista, mutta salaatti tulee toimeen puolta vähäisemmällä teholla. Lajikkeiden välillä on merkittäviä eroja.

– Pyrimme löytämään menetelmän, millä voidaan testata lajikkeiden soveltuvuus alhaisella valoteholla tapahtuvaan viljelyyn, kertoo Sevelius.

– Tutkimuksessa on ruusu, salaatti, gerbera ja paavalinkukka. Menetelmän avulla pyritään karsimaan ainakin huonoimmat lajikkeet pois.