Mustikkamaan perustaminen halventunut

Pensasmustikan perustamiskustannusten kalleus on enää myytti. Viljelmä voidaan perustaa jopa vain noin 100.000 markan panostuksella hehtaaria kohden, kun aiemmin julkisuudessa puhuttiin jopa neljä kertaa suuremmista kuluista.

Pensasmustikkamaan perustamisen suurin kustannuserä on edelleen taimet. Niiden hinta on kuitenkin pudonnut, kun tehokkaat taimien tuotantoyksiköt ovat ryhtyneet taimien lisäykseen. Kun aiemmin n. 15 cm korkean taimen hintana pidettiin 30 markkaa, saa sen nyt kymmenen markan hintaan. Lisäksi tulee jalostajamaksu, joka on 2,50 markkaa taimelta.

Pensasmustikkamaa tulee perustaa kunnolla. Maan pH tulee laskea mustikalle sopivaksi, mikä tapahtuu turvelisäyksen avulla. Viljelmää ei kannata myöskään perustaa ilman tihkukastelua, jonka kustannukset vaihtelevat tilakohtaisesti suuresti riippuen veden saannista.

Pensasmustikalla ei ole pieniä torjuttavia tuhohyönteisiä, mutta jänisten ja hirvien vierailuun tulee varautua. Viljelmä on ympäröitävä aidalla, ja jäniksen kestävän aidan kustannukset ovat noin 10.000 markkaa hehtaarilta.

Pensasmustikasta aletaan saada ensimmäisiä marjoja istutusta seuraavana vuonna, mutta täyteen satoon pensas pääsee vasta kolmantena vuotena. Pensasta kohden satoa saadaan jopa kilo.