Olutmäskiä muunnetaan lannoitteeksi bioreaktorilla

Espoolaisen Tired Uncle Brewing Co. -panimon tuotannossa syntyvä olutmäski aletaan muuntaa ravinnepitoiseksi lannoitteeksi Ecolutionin bioreaktorilla. Koe-eriä ajetaan jo nyt pienellä testireaktorilla. Menetelmä on Suomessa uusi, mutta Budweiser käyttää Ecolutionin teknologiaa jo Kiinassa.

Mikrobit hajottavat olutmäskin ravinnepitoiseksi lannoitteeksi 7–10 päivässä. Lannoitetta voidaan hyödyntää esimerkiksi kukka- ja marjaviljelmillä.

Ecolution on suomalainen startup-yhtiö. Se on kehittänyt ja patentoinut kompostoinnille vaihtoehdon, joka lyhentää elintarviketeollisuuden sivuvirtojen käsittelyn 1,5 vuodesta 10 vuorokauteen mikrobiprosessia hyödyntämällä.

Maailman suurimman oluenvalmistajan ABInBevin tytäryhtiö Budweiser China valitsi viime syksynä Ecolutionin teknologian pilottihankkeeseensa, joka kehittää uudistavan eli regeneratiivisen maatalouden ratkaisuja. Hankkeen tavoitteena on palauttaa olutmäskissä olevat ravinteet takaisin viljelykiertoon.

– Olemme kehittäneet mikrobiologista prosessia hyödyntävää reaktoria toistakymmentä vuotta. Budweiserin ratkaisu oli Ecolutionille merkittävä päänavaus maailmanlaajuiselle toimialalle. Nyt pääsemme yhteistyössä Tired Uncle -panimon aloittamaan testauksen ja tuotannon kotimarkkinallamme, Ecolutionin toimitusjohtaja Pasi Himanen sanoo.

Keran Halleilla Espoossa toimiva Tired Uncle -panimo sekä samoissa tiloissa toimivat panimot 8-Bit Brewing ja Masis Brewing tuottavat vuodessa yhteensä noin sata tonnia olutmäskiä. Ecolutionin prosessissa määrästä syntyy noin 20 tonnia erittäin ravinnepitoista lannoitteen raaka-ainetta, jota voidaan käyttää esimerkiksi marjaviljelmillä ja kukkapuutarhoissa sekä parvekeviljelyssä.

– Olutmäskimme on tähän asti päätynyt biojätteeksi eli kompostoitavaksi. Nyt Ecolutionin menetelmä hyödyntää mäskissä olevat ravinteet ja vähentää veden kuljettamista. Tämä vahvistaa visiotamme jätteettömästä oluttuotannosta sekä konkreettisesta kiertotalousratkaisusta kaupunkiympäristössä, Tired Uncle -panimon yrittäjä Matti Nikkonen kertoo.

Sivuvirtojen ravinteet voidaan hyödyntää maanparannuksessa

Elintarviketeollisuuden sivuvirroissa olevat keskeiset ravinteet typpi ja fosfori jäävät usein palaamatta viljelykiertoon. Panimoteollisuuden prosessissa mallasohran ravinteet palautetaan takaisin viljelykiertoon.

Hapellisessa mikrobiprosessissa ei käytetä lisättyjä bakteereja, vaan aerobiset bakteerit syntyvät itse prosessissa ja hajottavat reaktoriin syötettävän biomassan vaiheistetusti. Prosessissa biomassan soluista poistetaan vesi, mikä vähentää käsiteltävän massan noin viidennekseen alkuperäisestä.

– Bioreaktorissamme syntyvässä luomulannoitteessa on ravinteiden lisäksi hyvä hiilensidontakyky, jota mineraalilannoitteissa ei ole lainkaan. Lannoitetta käytettäessä myös maaperän tuottokyky ja maamikrobien toimintakyky paranevat. Sillä on merkittävä vaikutus maaperän ravinnekiertoon ja sen omaan hiilensidontakykyyn, Ecolutionin prosessikehityksestä vastaava Pirjo Laulumaa toteaa.

Ecolution aloittaa panimoteollisuudessa syntyvän mäskin käsittelyn ensimmäisellä tuotantokokoisella bioreaktorillaan Suomessa. Kiinassa reaktorilla käsitellään jo sekä olutmäskiä että soijateollisuuden sivuvirtaa okaraa. Toista Ecolutionin reaktoria suunnitellaan tänä vuonna sijoitettavaksi testi- ja tuotantokäyttöön Keski-Eurooppaan soijateollisuuden sivuvirran käsittelyssä.

Ecolution Oy on vuonna 2005 perustettu ravinteiden kiertotalouteen erikoistunut yritys. Ecolution pyrkii nousemaan maailmanlaajuisesti okarajalostuksen ykköseksi. Yhtiö on patentoinut bioreaktorin, joka käsittelee elintarviketeollisuuden orgaanisia sivuvirtoja käytettäviksi lannoitteena sekä maanparannuksessa. Yhtiö tutkii okaran rinnalla myös muita sivuvirtoja, muun muassa panimoteollisuudessa syntyvää mäskiä.

Ecolution on vasta kehitysvaiheessa oleva yhtiö, eikä sillä ole vielä liiketoimintaa, mutta se tekee tutkimusta ja tuotekehitystä. Ecolutionin teknologiaa hyödyntävällä kiinalaisella yhteisyrityksellä Kangfenilla on Kiinassa orastavaa liiketoimintaa.