Varhaisperunaa on monen hintaista

Juhannus on varhaisperunan parasta sesonkia. Heviin panostavissa ruokakaupoissa on tarjolla jo useita lajikkeita ja erihintaisia uusia perunoita.  Keskolla on juhannusviikolla ollut valtakunnallinen 0,89 euron hintainen Pirkka-tarjous, mutta monissa kaupoissa on lähituottajien perunaa vaihtelevaan hintaan. K-Citymarket Myyrmäen ilmoitus oli 21.6. Helsingin Sanomissa. Siinä kerrottiin, että myös Annabellea ja Siikliä on tarjolla ja hintavaihtelu lajikkeiden välillä oli suurta.

Ensimmäiset kasvihuoneissa viljellyt perunat tulivat kauppoihin jo huhtikuun lopulla. Tarjonta lisääntyi ja hinta halpeni, kun tunneleissa viljellyt perunat valmistuivat toukokuussa. Kotimaisen avomaan varhaisperunan satokausi käynnistyi kesäkuun alussa.

Tänä keväänä varhaisperunoiden istutus avomaalle alkoi huhtikuun alussa, viikko tavanomaista myöhemmin. Säät olivat alkuun suotuisat, mutta vapun tienoilla alkoi kylmä jakso ja halloja oli hyvin monena yönä.  Viljelijät torjuivat hallaa harsoilla ja sadetuksilla.

Varhaisin avomaan perunasato saatiin Turun saaristosta. Kesäkuussa vahvin tuotantoalue on Vakka-Suomi eli Laitilan ja Uudenkaupungin seutu. Heinäkuussa tuotannon painopiste siirtyy Pohjanmaalle.

Alkukesästä kypsyvät varhaisperunalajikkeet ovat Timo, Annabelle ja Solist, ja ne ovat myös viljelyalaltaan merkittävimmät varhaisperunalajikkeet. Kaikkiaan koko maan alueella avomaan varhaisperunaa viljellään noin 700–800 hehtaarin alueella, joten muiden tuttujen varhaisperunalajikkeiden, kuten Colomban, Siiklin, Jussin ja Avantin, osuus viljelyalasta on astetta pienempi.