Kustannusten nousu kurittaa perunataloa

Mäkelän Perunatalo Oy toimittaa pakattua perunaa keskusliikkeille. Perunasadon odotetaan olevan kohtuullinen ja laadultaan hyvä. Sopimustuotannon hinnantarkistukset tulevat perässä nopeasti toteutuvien kustannusnousujen tahtiin. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2022. Katso video jutun lopusta.

Kimmo Mäkelä on tyytyväinen perunan laatuun, valintatasolla kulkee Annabellea.  Lajikkeesta riippumatta perunan koko on suurehkoa.

PUUTARHA-SANOMAT / KALAJOKI

Mäkelän Perunatalo on yksi Himangan Hillilän kylän suurista perunayrityksistä. Tilalla on omaa perunanviljelyä 80 hehtaaria ja lisäksi on viisi sopimusviljelijää, joilta saadaan kolmannes pakkaamon perunoista.

Mäkelän Perunatalo on yksi markkinointiyhtiö Potwell Oy:n perustajaosakkaista ja täyttää osaltaan Potwellin tekemiä myyntisopimuksia.  Kilpailutetut sopimukset nyt alkavan varastokauden toimituksista lyötiin lukkoon 9 kuukautta sitten, jonka jälkeen kustannukset ovat karanneet.

– Maailmantilanteesta johtuen korotuksia sopimushintoihin saatiin, mutta kustannusnousu on jatkunut. Olemme koko ajan perässä ja väli on otettava katteesta.

Kimmo Mäkelä sanoo, että muuttuvaan tilanteeseen on haettu ratkaisuja omasta tekemistä, mutta nyt on kestämätön tilanne päällä.

– Kun hinnannousuja viedään hintoihin, kysymys on senteistä. Loppukuluttajalle sillä ei ole isoa merkitystä.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2022. Lehden hinta on 5 €, tilaajille koko 181 lehden arkisto on ilmainen!