Heimosen Puutarha:Vadelma tuli kesäkukkien rinnalle

Heimosen Puutarha Oy on nopeasti laajentunut kesäkukkaviljelmä. Kasvihuoneiden käyttöaikaa on lisätty viljelemällä vadelmaa lokakuulle saakka. Talven jatkuminen voi ruuhkauttaa orvokkikaupan. Lue artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 4/2022 ja katso video tämän jutun lopusta.

Sami Heimonen totesi 7.4.2022, että ruuhkaa voi orvokkien kanssa tulla, kun kevät on edennyt hitaasti.

Kuopiolainen kukkakauppias Onni Heimonen perusti puutarhan Riistavedelle 1965.  Yrityksen kehittäminen ammattimaiseksi alkoi 1970, kun ohjat otti hänen poikansa Pertti puolisonsa Eeva-Kaarinan kanssa. Vuonna 2007 tuli vuoroon kolmas sukupolvi, kun puutarhaa ryhtyi vetämään Sami Heimonen.

– Puutarhan ydintiimiin kuuluvat veljeni Jaakko ja siskoni Karoliina sekä poikani Tuomas ja Markus, kertoo Sami.

Vuonna 2017 yritys osti Tuusjärveltä Kuopio-Joensuun -tien varrelta Fin Forelian metsätaimitarhan ja tuotannon painopiste siirrettiin sinne, kun Riistaveden tontti tuli täyteen rakennetuksi. Viime vuonna rakennettiin 1 hehtaarin suuruinen blokkihuone siirtopöydillä ja tällä kaudella otetaan käyttöön puoli hehtaaria tunneleita. Puutarhan kokonaisala on nyt 3,5 hehtaaria.

– Blokkihuoneen kustannus oli runsas miljoona euroa. Toistakin blokkihuonetta harkittiin, mutta rakennuskustannukset ovat nousseet nyt 40 prosenttia.

Puutarha lämpiää hakkeella. Öljy on lisänä, ja sen käytön minimoimiseksi puutarha otti käyttöön 110 kuution lämpöakun.

– Luovuimme joulukukkien viljelystä 2016 ja pohdimme, mitä voisimme kesäkukkien lisäksi viljellä saadaksemme lisäkäyttöä kasvihuoneille. Testasimme mansikan viljelyä pöydillä parinvuoden ajan, kertoo Sami.  

– Ratkaisuksi tuli vadelma, josta saatiin hyviä tuloksia. Meillä oli infra valmiina, tarvittiin ostaa vain kastelupillit. Kaupallinen vadelman tuotanto aloitettiin vuonna 2020, ja onneksemme saimme AMK hortonomiksi opiskelevan Anni Rädyn kehittämään marjatuotantoa.  

Ensimmäistä 2000 neliön vadelmakasvustoa viljellään samanaikaisesti kesäkukkien kanssa. Satoa aletaan kerätä toukokuun puolivälissä. – Tällä kasvustolla saamme marjakauden käyntiin. Lisää vadelman taimia istutamme 10 litran ruukkuihin huhtikuun lopulla ja ne levitetään kasvihuoneisiin porrastetusti, kun kesäkukilta saadaan tilaa, selvittää Sami ja kertoo vadelman kokonaisalan nousevan tänä kesänä yhteen hehtaariin.

Lue Sami Heimosen haastattelu ja koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 4/2022