Kasvualustoille etsitään vaihtoehtoja

Kauppapuutarhaliitto ry ja Luonnonvarakeskus käynnistävät kaksivuotisen tutkimushankkeen, jolla testataan vaihtoehtoisia kasvualustoja nykyaikaisen kasvihuoneviljelyn tarpeisiin. Tavoitteena on löytää uusia kotimaisia kasvualustamateriaaleja ammattimaiseen viljelykäyttöön korvaamaan osan kasvuturpeesta kasvualustoissa.

Kasvuturpeessa viljellään Suomessa ja maailmalla muun muassa vihanneksia, koristekasveja sekä metsäpuuntaimia. Ennusteiden mukaan kasvuturpeen tarve kasvaa maailmanlaajuisesti tulevina vuosina. On siis tärkeää löytää uusia materiaaleja kasvualustakäyttöön kasvuturpeen rinnalle.

Uusien kasvualustamateriaalien testaaminen ja käyttöönotto kasvihuoneviljelmillä vie vuosia ja vaatii viljelytekniikan sopeuttamista. Vaihtoehtoisia kotimaisia raaka-aineita, jotka soveltuvat kasvihuoneviljelyyn ei vielä ole saatavilla.

– On hyvä, että nyt päästään tutkimaan uusia materiaaleja viljelmäkokeissa kasvihuoneyrityksissä. Ensimmäisessä vaiheessa uusia materiaaleja sekoitetaan kasvuturpeen joukkoon, jotta kasvualustan ominaisuudet säilyvät viljelyyn sopivina, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Kasvuturvetta tarvitaan jatkossakin

Kauppapuutarhaliiton arvion mukaan noin kaksi kolmasosaa kaikesta Suomen kasvihuoneviljelystä pohjautuu kotimaisen kasvuturpeen käyttöön. Jos muiden tuontimateriaalien saatavuus heikentyisi, riippuvuus kasvuturpeesta nousee nopeasti.

– Kasvuturve on tärkein ja käytetyin kasvualustamateriaali meillä Suomessa ja maailmalla. On huoltovarmuudenkin kannalta tärkeää, että kotimaista kasvuturvetta voidaan käyttää jatkossakin ammattiviljelyssä, Kangas sanoo.

Kauppapuutarhaliiton ja Luonnonvarakeskuksen lisäksi hankkeeseen osallistuvat Biolan Oyj, Kekkilä-BVB, Kiteen Mato ja Multa Oy, Österbottens svenska producentförbund, ÖSP, Hedelmän- ja marjanviljelijäinliitto, Puutarhasäätiö sekä Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiö. Hanketta rahoitetaan valtion Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta.