Viljelijöiden protesti 17.11.2021: Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?  

Maatalous on ajautunut vakavaan talouskriisiin, eikä toimia tilanteen ratkaisemiseksi ole löytynyt. Lannoitteiden, rehujen, sähkön, polttonesteiden, koneiden ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat kuluneen vuoden aikana nousseet nopeasti. Samaan aikaan viljelijöiden tuotteistaan saama hinta ei ole noussut. Yhtälö on kestämätön.

Tuottaja saa ruokaperunakilosta keskimäärin 18 senttiä.

Ymmärtävätkö teollisuus, kauppa, päättäjät, media ja kuluttajat tilanteen vakavuuden? Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?
Tätä kysyvät maataloustuottajat keskiviikkona 17.11. klo 11 – 12.30 Helsingin Narinkkatorilla.

Elintarvikemyyntiä tuottajahinnoin

Valtaosa suomalaisista on valmis maksamaan enemmän kotimaisesta ruuasta jos hinnankorotus menee Tapahtumissa viljelijät protestoivat heikkoa asemaansa elintarvikemarkkinoilla myymällä perunoita ja kananmunia sekä lihakeittoa ja vegaanista hernekeittoa tuottajahinnalla. Myytävät ruoka-annokset ja tuotteet vaihtelevat paikkakunnittain.

Narinkkatorin tapahtumassa tuottajat tarjoilevat lihakeittoa 40 sentin tuottajahinnalla ja vegaanista hernekeittoa 10 sentillä.Vapaan kanan munarasioita (10 kpl) myydään 50 sentillä ja viiden kilon ämpäri perunoita eurolla. Kaupassa vapaan kanan munat maksavat noin 2,90 euroa kilo ja perunoiden kilohinta on noin euron.

Myynnin lomassa maataloustuottajat kesustelevat kuluttajien kanssa ja vastaavat heidän kysymyksiinsä. Paikalla Narinkkatorilla on esimerkiksi kananmunan-, perunan-, avomaakasvisten-, lihan-, viljan- ja maidontuottajia.

Kuluttajilta ymmärrystä tuottajien ahdinkoon

Valtaosa suomalaisista on valmis maksamaan enemmän kotimaisesta ruuasta jos hinnankorotus menee viljelijälle.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Kantar TNS Agri:lla teettämän tuoreen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista haluaisi, että suomalainen viljelijä saisi nykyistä suuremman osuuden ruuan hinnasta. Enin osa suomalaista olisi myös valmis maksamaan ruuastaan enemmän, jos hinnankorotus kanavoituisi viljelijälle. Suomalaiset ovat sitä mieltä, ettei Suomeen saisi tuoda ruokaa, jonka tuotantotavat eivät täytä Suomen lainsäädännön kotimaiselle tuotannollemme asettamia vaatimuksia.

Neljä viidestä suomalaisesta ilmoittaa olevansa valmis maksamaan ruuastaan enemmän, mikäli hinnankorotus kanavoituisi kokonaan viljelijälle. Enemmistö näin vastanneista olisi valmis korottamaan kotimaisen ruuan hintaa muutaman prosentin ja viidenneksen väliltä.

Suomalaisista 84 % on täysin tai melko samaa mieltä siitä, että viljelijöiden tulisi saada nykyistä suurempi osuus ruuan hinnasta.

83 % on joko täysin tai melko samaa mieltä siitä, että ruokakauppojen kanssa tehtyjä hintasopimuksia pitää pystyä neuvottelemaan nopeasti uusiksi, mikäli ruuan tuottajien kustannukset nousevat nopeasti.

74 % on joko täysin tai melko samaa sitä mieltä, että suomalainen ruoka on vastuullisemmin tuotettua kuin tuontiruoka. Yhtä suuri osuus haluaisi, että tuontiruuan vastuullisuudesta olisi merkintä tuotteessa.

86 % mielestä Suomessa pitäisi tuottaa ruokaa vähintään kotimaista kulutusta vastaava määrä ja 73 % on sitä mieltä, että Suomen tulee vähentää riippuvuutta ruuantuotantoon liittyvistä tuontituotantopanoksista.

Eroja vastauksissa suomalaisten välillä selitti eniten vastaajan ikä ja asuinpaikka.

 

Tapahtuma järjestetään Narinkkatorin lisäksi 11 alla olevalla paikkakunnalla ympäri Suomen.

MTK Häme,  11-12:30  Tori, Hämeenlinna
MTK Kaakkois-Suomi  11-13 Kävelykatu Oleksi, Kauppakatu 34, Lappeenranta
MTK Keski-Pohjanmaa  11-13.00  Purje, Kokkola
MTK Pohjois-Savo 11.00-13.00  Väisäsen kotiliha, Iisalmi
MTK Pohjois-Savo 13.00-17.00  Lähipuoti Unnukka, Leppävirta
MTK Etelä-Pohjanmaa HUOM PÄIVÄ! 19.11. klo 15.00-18.00 Keskustori, Seinäjoki
MTK Etelä-Savo 11-13  Tori, Savonlinna
MTK Pirkanmaa 11-13  Tampere, Jugendtori
MTK Pohjois-Karjala 11.00-13.00  Joensuun tori
MTK Satakunta 14-16.30 Kauppakeskus Puuvilla, Pori
MTK Varsinais-Suomi 11-12.30 Yliopistonkatu, Turku