Niemelä on haskapin viljelijä

Haskapia viljellään Kanadassa ja USA:ssa suurilla farmeilla. Meillä yksi ensimmäisistä kaupalliseen tuotantoon tähtäävistä viljelmistä on Niemelän tila Pohjois-Pohjanmaalla. Lue artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2021. Katso haskapin poimintavideoita tästä nettijutusta.

Kauko Niemelä perusti haskap-viljelyksen 2018 ja pensaat ovat kasvaneet hyvin. Rastaiden vuoksi pensaat on jouduttu verkottamaan.

 

PUUTARHA-SANOMAT / PYHÄJÄRVI

Kauko Niemelä  istutti 2018 vajaan puolentoistahehtaarin alalle 2200 haskapin tainta. Haskap on ristipölytteinen ja sato paranee, kun pellolla on vähintään kahta lajiketta. Kaukolla on viljelyssä viittä lajiketta: Vostorg, Aurora, Indigo Gem, Tundra ja Jugana.

Haskap kestää hyvin Suomen talvea. Se kukkii aikaisin ja kellertävän valkoiset kukat ovat pareittain versoissa. Niemelän tilalla pölytys on hoitunut tuulen ja luonnon pörriäisten avulla.

Taimet tulivat Blomqvistin taimistolta 3 litran ruukuissa.

– Sain istutukseen työvoimaa mansikkatilalta. Se kesä oli hyvin kuiva ja, kun sadetin paljon, sain taimet pelastettua.

Kauko on varautunut tuplaamaan haskapin viljelyksen, sillä hän on salaojittanut valmiiksi 3 hehtaarin alan.

Lue artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2021.  Haskapia eli hunajamarjaa viljellään myös Keppilä 10:n tilalla, josta on julkaistu artikkeli numerossa 7/2019. Näköislehden hinta on 5 €, mutta tilaajille koko n. 170 lehden arkisto on ilmainen.

Katso alta videoita haskapin poiminnasta.