Suomen ensimmäiset social plastic® -marjarasiat käyttöön Etelä-Savossa

Ensimmäinen Suomeen toimitettu erä social plastic® -marjarasioita on otettu käyttöön kolmella tilalla Etelä-Savossa. 270 000 kierrätysmuovirasiaa tilattiin yhteishankintana, jossa olivat mukana Taikapuu – Hyvän Mielen Marjatarha Mikkelin Haukivuorelta, Hovimäen tila Enonkoskelta ja Kulmalan tila Sulkavalta.

Kari Vauhkonen viljelee tunnelimarjoja Haukivuorella.

Plastic Bank social plastic® on uusi kierrätysratkaisu, jolla vähennetään luontoon päätyvää muovia ja tarjotaan samalla ansaintamahdollisuuksia paikalliselle väestölle. Maaperään ja vesistöjen kautta meriin joutuva muovijäte on laaja ympäristöongelma kehittyvissä maissa. Plastic Bank toimii Haitilla, Brasiliassa, Filippiineillä, Egyptissä ja Indonesiassa.

Etelä-Savoon toimitettu rasiaerä on valmistettu Indonesian Balilta kerätystä muovijätteestä. Plastic Bankilla on keräyspisteitä, joissa vastaanotetaan muovijätettä ja maksetaan palkkio kerääjän tilille. Kerääjiä on yli 17 000.

Euroopassa Social Plastic -kierrätystuotteita on toimitettu ainakin Italiaan, Saksaan ja Sveitsiin. Suurista ketjuista mukana ovat mm. Aldi ja Marks&Spencer UK.

– Muovi on edelleen hyvä raaka-aine. Se suojaa marjoja hyvin, ja kun se kierrätetään kestävällä tavalla, muovilla on tulevaisuus. Muovijätettä vyöryy luontoon, ja tämä on yksi pieni askel parempaan suuntaan. Kerääjille maksetaan kohtuullinen palkka, joten tämä tukee myös ihmisten toimeentuloa., marjanviljelijä Kari Vauhkonen sanoo.

Lue lisää kolmesta Social plastic -marjarasioita käyttävistä viljelmistä (tilaajille lehdet ovat ilmaisia,  muille 5 €/lehti)

Taikapuu nro 6/2018 Kari Vauhkonen harrastuksestaan: ”Vähän on päässyt karkaamaan”
Kulmalan tila nro 4/2020: Mikko Ruottinen: ”Ydinjoukko saatiin ajoissa”
Hovimäen tila nro 7/2018: Mati Karhun marjamaat mallillaan