Pääkirjoitus: Parran pärinää turpeesta

Energiaturpeen alasajo on toteutunut totaalisemmin kuin sitä ajaneet osasivat unelmoidakaan. Seurauksena on, että kotimaisen turpeen tilalle tuodaan fossiilisia polttoaineita muista maista ja haketta Venäjältä. On ammuttu omaan jalkaan, ollaanko tyytyväisiä? Jouko Tikkasen pääkirjoitus on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 5/2021.

Sammal tulee olemaan merkittävä vaihtoehto kasvualustana.

Turve tuomitaan fossiiliseksi polttoaineeksi, vaikka se on hitaasti uusiutuvaa. Suomen soitten hiilitase on vahvasti positiivinen, mutta laskennassa ei oteta huomioon luonnontilaisten soiden hiilen sidontaa.

Turpeen vero ja päästöoikeuksista maksaminen ei juuri koske puutarhayrityksiä. Veroa peritään vasta kun laitoksen vuotuinen käyttö ylittää 10 000 megawattituntia, ennen hallituksen kehysriihtä raja oli 5 000 MWh. Päästöoikeuksien maksajaksi joutuu vasta kun lämpölaitoksen teho on 20 megawattia. Voi olla, että pienet lämpölaitokset saavat jatkossa energiaturvetta edullisesti, kun isot kaukolämpölaitokset siirtyvät muihin energialähteisiin.

Puutarhayritysten todellinen huoli on ollut polttoturpeen sijaan kasvuturpeen saatavuudessa. Kasvuturpeen käytön kieltämistä ei vielä ole suuresti vaadittu, vaikka hajoaahan kasvuturvekin ajan oloon ja luovuttaa hiilidioksidia ilmaan. Vaatijoita on syytä muistuttaa, että hänkin on päästölähde, kun hän hengittää, syö tai matkustaa.

Kasvuturvealan toimijat kertovat tässä lehdessä, että viljelijöiden ei tarvitse olla huolissaan kasvuturpeen saatavuudesta. Kun poltto vähenee, vapautuu tummia turpeita kasvuturvekäyttöön. Niistä saadaan asiantuntijoiden mukaan erinomaista kasvualustaa, kun turpeeseen sekoitetaan sammalta tai puukuitua kasvualustan ilmatilan turvaamiseksi.

Ministeri Mika Lintilän asettama turvetyöryhmä teki useita ehdotuksia kasvu- ja ympäristöturpeen saannin turvaamiseksi ja hinnan pitämiseksi kohtuullisena. Rahkasammaleen käytön kehittämiseksi työryhmä esitti tutkimus- ja kehittämisrahoitusta.

Lue Puutarha-Sanomien näköislehtiä tästä linkistä. Arkistossa on 168 lehteä vuosilta 2004-2021. Lehden hinta on 5/€, mutta koko arkisto on ilmainen tilaajille.