Saariston Marjatila lisää tunnelimansikkaa

Rivakasti tunnelimansikan tuotannon aloittanut Saariston Marjatila Oy toimii Mikkolan Marjatilan yhteydessä. Yrityksen omistaja Henrik Hemmilä haluaa kasvattaa tuotantoalaa 12 hehtaariin ja tavoitteena on suomalaisten mansikoiden vienti.  Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerossa 4/2021.

Henrik Hemmilä ja Erno Mikkola Saariston Marjatilalta korostavat biologista kasvinsuojelua.

PUUTARHA-SANOMAT / SAUVO

Henrik Hemmilä aloitti marjakaupan jo teini-iässä, kun hän myi torilla marjoja ja herneitä. Kiinnostus kasviksiin säilyi ja kauppatieteen maisterin opinoissa hän teki lopputyönsä puutarhamyymälästä.

Hemmilä on vuosien saatossa hankkinut omistukseensa monia elintarvikebrändejä, kuten Myrttisen kurkut, raikastanut ne ja myynyt eteenpäin. Myös FruitBox-hedelmäpalvelu on myyty, mutta Heviplant Oy on edelleen Hemmilän yhtiö.

– Välitin Euroopasta marjoja Suomeen ja perehdyin tunneliviljelyyn. Esitin Erno Mikkolalle tunnelituotannon aloittamista 2017.

Erno Mikkola kertoo myyneensä ”Henkalle” herneitä jo 15 vuoden ajan ja hän oli valmis kumppanuuteen, jossa hän hoitaisi tunnelimarjatuotannon ja Hemmilä rahoittaisi investoinnit.

Ernolla on pitkä kokemus mansikan tuotannosta avomaalla ja kasvihuoneessa, sillä olihan hän vienyt jo vuonna 1998 Mikkolan Marjatila -toiminimen kaupparekisteriin.

– Kaikki mansikantuotanto on nyt Saariston Marjatilan toimintaa. Itsellä on tänä kesänä 200 hehtaaria silpoydinhernettä, toteaa Erno.

Mansikan vienti tavoitteena

Saariston Marjatila Oy:n tuotanto alkoi 2018. Tänä vuonna tunneliala on 4 hehtaaria, josta 1,5 hehtaaria on uutta pinta-alaa.

– Tavoitteena on kasvattaa tunneliala 12 hehtaariin. Investoinnit ovat isoja ja mansikasta tulisi saada kovempi hinta. Tulevaisuus näyttää, paljonko kuluttajat ovat valmiita maksamaan.

Saariston Marjatila myy mansikat Lidlille, joka on Hemmilän mukaa hyvä ja luotettava yhteistyökumppani.

– Olemme halunneet keskittää myynnin Lidlille ja kasvaa sen kanssa yhdessä.

Katso Saariston Marjatilan oma esittelyvideo vuodelta 2019. Lue artikkeli kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerosta 4/2021.