Tarja Matomäki valittiin HML:n puheenjohtaksi

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto piti vuosikokouksen 24.3. Teamsissä. Kokous valitsi liiton puheenjohtajaksi Tarja Matomäen Huittisista. Hän viljelee puolisonsa Seppo Matomäen kanssa Mattilan Marjatilaa. Puutarha-Sanomien numerossa 4/2018 on julkaistu marjatilasta artikkeli otsakkeella ”Tunneleissa on tulevaisuus” .

Tarja Matomäki valittiin 24. maaliskuuta johtamaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liittoa.

Marjanviljely alkoi Mattilan tilalla 2003, kun Matomäet muuttivat maatilalle.  Aluksi mansikkaa oli puoli hehtaaria ja viljelyala kasvoi markkinoiden mukana. Samanaikaisesti he kävivät ulkopuolella töissä: Seppo oli sähkömies ja Tarja oli Tampereen kaupungilla tietohallintosuunnittelija.

– Vuonna 2012 olimme siinä pisteessä, että oli valittava, käännetäänkö mansikkamaat nurin vai ruvetaanko kehittämään tilaa. Kun olimme Huittisista ja vähän ”hulluja”, irtisanouduimme vakityöpaikoistamme, naurahtaa Tarja.

Tila on rakentanut tunneleita tehostamaan marjatuotantoa. Kimurantti lupaprosessi alkoi vuonna 2017. Kausitunneleista tehtiin valituksia muun muassa sillä perusteella, että ne aiheuttavat haittaa Kokemäenjoen kulttuurimaisemalle. Tila sai 9.12.2020 vihdoin korkeimmalta hallinto-oikeudelta poikkeusluvan rakentaa kausitunneleita mansikanviljelyyn.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kausitunneleiden vaikutus maisemaan on vähäinen.

– Maiseman arviointiin on kriteerit, ja mielestämme korkein oikeus toteutti niitä, Tarja Matomäki Mattilan Marjatilalta totesi Maaseudun Tulevaisuudessa 11.12.2020.

– Päätös oli päälinjoiltaan erittäin hyvä, sitä mitä odotimmekin. Usko oikeusvaltioon säilyi, Matomäki sanoi helpottuneena.

Katso keväällä 2018 kuvattu video Mattilan Marjatilalta.