Hyvis-mehut tehdään hevin hävikistä

K-ryhmä ja mehuvalmistaja Thrsty ovat käynnistäneet yhteistyön, jossa K-ryhmän keskusvaraston hävikkihedelmistä, vihanneksista ja marjoista ryhdytään valmistamaan K-ruokakaupoissa myytävää hävikkimehua. Yhteistyö on osa K-ryhmän aktiivisia toimia ruokahävikin pienentämiseksi. Hyvis-mehut saapuvat K-ruokakauppoihin lokakuussa.

K-ryhmän keskusvaraston syömäkelpoisista hävikki-heveistä ryhdytään puristamaan imatralaisen Thrstyn toimesta Hyvis-hävikkimehua.

Hevi-tuotteisiin saattaa tulla kolhuja käsittelyssä, osa taas ei mahdu vaadittuihin ulkonäköstandardeihin. Tällaiset syömäkelpoiset, mutta myyntiin kelpaamattomat hevi-tuotteet ovat erinomaista raaka-ainetta esimerkiksi mehuille.

Erilaisia mehuja valmistetaan jo joidenkin K-kauppojen omista hävikki-heveistä. K-ryhmässä halutaan taklata hävikkihaastetta nyt myös kokonaisvaltaisesti Vantaan keskusvarastolta käsin. Jatkossa K-ryhmän keskusvaraston syömäkelpoisista hävikki-heveistä ryhdytään puristamaan imatralaisen Thrstyn toimesta Hyvis-hävikkimehua.

– Ruokahävikki on merkittävä ilmaston kuormittaja ja siksi hävikin pienentäminen on meidän kaikkien yhteinen tehtävämme. K-ryhmässä mietitään jatkuvasti keinoja hyödyntää syömäkelpoista hävikkiä ja nyt löysimme loistavan tavan pienentää sitä maistuvan mehun muodossa, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Mehua hyvistä hävikki-heveistä

– Hyvis-mehun lähtökohta on hieman nurinkurinen: se valmistetaan raaka-aineesta, jota itse asiassa toivoisimme, että meillä ei olisi. Ensisijainen tavoitteemme on aina, ettei hävikkiä syntyisi, mutta silloin kun sitä kuitenkin syystä tai toisesta syntyy, haluamme sille fiksun jatkoelämän, Jäske muistuttaa.

Hävikki-hevi -tuotteet kulkevat läpi tiukan tarkastuksen, jolla varmistetaan niiden laatu ja soveltuvuus mehun raaka-aineeksi. Mehua valmistetaan siitä syömäkelpoisesta hevi-hävikistä, jota kulloinkin on syntynyt, ja tästä syystä mehun sisältö vaihtelee mehuerästä riippuen. Yksittäisen mehupullon tarkka sisältö selviää aina pullon tuoteselosteesta.

– Meistä on hienoa aloittaa vastuullinen yhteistyö K-ryhmän kanssa ja antaa oma panoksemme turhan ruokahävikin vähentämiseen. Asiakas saa herkullisen sataprosenttisen vastapuristetun mehun ja ottaa tuotteen ostaessaan itsekin osaa ruokahävikin vähentämiseen, sanoo Thrstyn yrittäjä Teemu Laine.

Hyvis-mehut tulevat myyntiin K-ruokakauppoihin lokakuussa 2020. Mehupullot ovat pantillisia muovipulloja.

Hävikkituotteen ostaminen on moderni ilmastotoimi

– Tiedostava kuluttaminen on kasvava trendi ja yhä useampi asiakkaamme haluaa ostosvalinnoillaan toteuttaa vastuullisuutta omassa arjessaan. Ostamalla hävikkiraaka-aineita hyödyntäviä tuotteita asiakkaamme voivat konkreettisella tavalla osallistua hävikin vähentämiseen. Hävikkituotteiden ostaminen on moderni ilmastotoimi, toteaa Jäske.

Hyvis-mehu on jatkumoa kotimaisille hävikkituotteille, joita K-ruokakauppojen valikoimissa on jo useita. Aiemmin keväällä K-ruokakauppoihin lanseerattiin muun muassa ylijäämäbanaaneista Suomen Jäätelön valmistama Bananasajäämä-jäätelö. Suosionsa on saavuttanut myös Jävla Sås Bolagin hävikkitomaattikastike.

 

K-ryhmässä tärkein keino ruokahävikin vähentämiseen on valikoimien hallinta. Muita keinoja ovat tehokas kuljetus- ja myymälälogistiikka, omavalvontajärjestelmä sekä henkilökunnan koulutus. Myös pakkausominaisuuksien optimointi ja jatkuva kehitys on tärkeässä roolissa hävikin vähentämisessä.