Poiminta numerosta 5/2020: Ostoryntäys Vuorelan puutarhaan

Vuorelan Puutarha Oy on laajan valikoiman puutarhakeidas. Taimitarhassa viljellään 250 erilaista perennaa ja kasvihuoneissa tuotetaan puolen hehtaarin alalla kesäkukkia. Suoramyynti nousee koronakeväänä ennätykseen. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 5/2020.

PUUTARHA-SANOMAT / RAUMA

Mika Salomäki sanoo, että Vuorelan Puutarha on tuottanut perennoja jo yli 70 vuoden ajan. Niiden osuutta tullaan pienentämään, koska perennatuotanto vaatii paljon työtä. Suoramyynnin osuus on puolet liikevaihdosta.

Koronaähkyyn kyllästyneet kansalaiset rynnistivät Vuorelan puutarhan taimi- ja kukkaostoksille heti pääsiäisen jälkeen.

– Kevät on ollut aikainen ja säät aurinkoiset eikä täällä ole satanut lainkaan. Suoramyynti on ollut moninkertainen – tämä on ollut yhtä kaaosta, kuvailee Mika Salomäki hyvin alkanutta sesonkia.

Korona on hillinnyt ihmisten liikkumista jo kahden kuukauden ajan ja yli 70-vuotiaita on kehotettu pysymään eristyksissä vailla sosiaalisia kontakteja.

– Ihmiset eivät enää usko tähän toitotukseen. Pelko on hävinnyt ja täälläkin on käynyt ysikymppisiä ”nuoripareja” ostoksilla. Meillä on käsidesiä tarjolla joka puolella ja pleksi on viritetty kassalle.

Pehmytmesiheinä on mätästävä 10–20 sentin korkuinen koristeheinä.

Mustikantaimia hillittömästi

Vuorelan puutarhan yhtenä tukkuasiakkaana on Laitilan Hankkija, jonka kassat menivät kiinni emoyhtiöön tehdyn verkkohyökkäyksen johdosta ja sovitut toimitukset tyssääntyivät.

– Siitäkin pelastuttiin, kun laitoimme orvokit tarjoukseen. Alkoi asiakkaiden ralli puutarhaan ja kolmessa päivässä myimme täältä suoraan lähes 20 000 orvokkia. Nyt orvokit ovat miltei loppuneet, kertoo Mika toukokuun 6. päivänä.

Hyötykasvien taimet ovat olleet kevään suosikkeja, kun ihmiset haluavat vahvistaa omavaraistalouttaan.

– Myymme kylmiöstä mansikan frigotaimia ja nekin ovat jo loppuneet. Pensasmustikan taimia on mennyt hillittömästi. Myös vihannesten taimilla on ollut hyvä kysyntä. Taidetaan pelätä, että ruoka loppuu.

Vuorelan puutarha tomaattiamppeleissa on kolme tainta ja tuote on ollut suosittu äitienpäivälahja.

Samalla kun Mika Salomäki iloitsee oman yrityksen menestyksestä, hän on ikävissään ravintola-alalla olevien yrittäjäkollegoiden ahdingosta.

Perennoilla pitkä perinne

Vuorelan puutarhan yrittäjinä ovat veljekset Mika ja Teppo Salomäki. Heidän isoisänsä aloitti puutarhan pidon sota-aikaan vuonna 1942. Vajaan 10 kilometrin päässä Rauman keskustasta sijaitsevan Vuorela-nimisen tilan pinta-ala on 16 hehtaaria, josta 2–3 hehtaaria on puutarhan käytössä. Teppo aloitti puutarhalla 1985 ja Mika 1996.

– Me olemme molemmat taustaltamme metallimiehiä, mutta käytännön puutarhatöitä olemme kuitenkin tehneet mukulasta asti. Poika on sähkömies ja hän tulee paikalle muutamassa tunnissa, jos tuuletusluukku jumittuu. Pystymme tekemään kaiken itse, louhintakalustoakin on, naurahtaa Mika.

Vuorelan puutarhalla on monipuolinen tuotanto, perennoja on kasvatettu alusta alkaen. Kotimyynnin ohella asiakkaina ovat puutarhamyymälät ja viherrakentajat ympäri Suomen.

– Perennoja on 250 lajia ja lajiketta. Niitä myydään vuosittainen yli 150 000 ruukkua ja myyntiaika kestää syksyyn asti. Myyntialtaita täytetään moneen otteeseen, kertoo Mika.

– Tulemme vähentämään perennoja, sillä ne ovat työläitä eikä perkaaminen tuota yhtään. Työtä tulee yhtä ruukkua kohden liian paljon.

Teppo Salomäki kertoo, että lasitetut parvekkeet ovat muuttaneet kasvatusta. Nyt pitää kaikkia kesäkukkia olla saatavilla jo alusta alkaen ja viljelmällä joudutaan siirtelemään kukkia aiempaa enemmän.

 

Kesäkukkasesonki on aikaistunut

Vuorelan puutarha kasvattaa koristepensaita ja ruukuttaa niitä. Lamoherukka kasvatetaan alusta alkaen itse, mutta havupuut tulevat ulkomailta kuten yleensäkin. Tuontimaat ovat Hollanti ja Tanska.

– Tänä keväänä havupuita on jouduttu tilamaan kaksi kertaa lisää normaalin tuonnin päälle. Laitamme paakkutavaran hiekkapetiin ja kastelemme niitä. Näin asiakkaat saavat hyväkuntoiset taimet.

Puutarhalla on lämmitettäviä kasvihuoneita 4000 neliötä ja ilman lämmitystä olevia on tuhatkunta neliötä. Niissä kasvatetaan kesäkukkia monipuolisesti. Asiakkaat saavat valita kasvihuoneista haluamansa kukat.

– Uusia kasveja tulee harvoin, mutta uusia värejä ja lajikkeita tulee vuosittain. Pastellisävyiset pelargonit ovat nyt suosittuja, kertoo Mika.

Teppo Salomäki toteaa, että lasitettujen parvekkeiden yleistyminen on muuttanut kasvatusrytmiä.

– Viljelijän homma on täytynyt miettiä uusiksi. Aiemmin myytiin orvokit ensin ja sitten tuli muitten kesäkukkien vuoro. Nyt kaikkia pitää olla tarjolla jo kuukautta aikaisemmin.

Vuorelan puutarha työllistää omistajat mukaan lukien 10 henkilöä. Kaikki työntekijät ovat paikkakuntalaisia, joten korona ei ole aiheuttanut ongelmia työvoiman saannissa.

– Kiivain sesonki on vapusta juhannukseen. Kun juhannuksen jälkeen on yksi vapaapäivä viikossa, se tuntuu kesälomalta, huokaa Mika Salomäki.

 

Hallasadetuksen luomia taideteoksia. Kuva Mika Salomäki.
Hallasadetuksen luomia taideteoksia. Kuva Mika Salomäki.

Bellis-jääkukka. Kuva Mika Salomäki