Kaaleja tuotetaan jo neljännessä polvessa

Lönnrotin tila on tuottanut kaaleja 1940-luvun lopulta alkaen eli tilalla on nähty 70 kaalien kasvukautta. Tämä kausi tulee olemaan yksi erikoisimmista, kun korona vaikuttaa sekä peltotöihin että markkinoihin. Talvettoman talven jälkeen tuli takatalvi viivästyttämään pellolle pääsyä. Lue artikkeli Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 4/2020. Katso jutun lopusta video parsakaalin korjuusta Lönnrotin tilalla sadesyksynä 2011.

Jouni ja Jan Lönnrot olivat 15.4. valmiina aloittamaan kaalinistutuksen.

PUUTARHA-SANOMAT / NURMIJÄRVI

Lönnrotin tila sijaitsee Nurmijärven Nummenpäässä, joka on kuuluisa kaalikylä. Tänä keväänä kaalinsiemenet laitettiin itämään maaliskuun alussa ja huhtikuun puolivälissä ensimmäiset taimierät ovat istutusvalmiita.

Jouni edustaa jo neljättä kaalinviljelypolvea. Pentti ja Sirkka Lönnrot aloittivat viljelyn sotien jälkeen, kuten muutkin maatilat Nummenpäässä. Heidän jälkeensä oli Tapion ja Seijan vuoro ja nyt kaalinviljelyä hoitavat Jan ja Eija. Lönnrotien tila on verotuksessa maatalousyhtymä, jossa on mukana kahta sukupolvea.

Nummenpäässä kaalia on enää parilla muulla tilalla ja Lönnrotienkin tuotantoalat ovat pienentyneet. Tänä kesänä kaaliala on 23 hehtaaria. Viljelyssä on lähes kaikki kaalilajit: keräkaalia varhais- ja varastotuotantona, punakaalia, kukkakaalia, parsakaalia, kyssäkaalia, savoijinkaalia, lehtikaalia sekä värillisiä kukkakaaleja.