Hortiherttua Oy Lohjalta on Vuoden 2019 kasvihuonevihannesten laatutuottaja

Lohjalla sijaitseva Hortiherttua Oy on palkittu vuoden 2019 parhaana kasvihuonevihannesviljelmänä Suomessa. Toni Tannerin ja Jani Lindmanin luotsaama puutarha sai palkinnon keskiviikkona Kauppapuutarhaliitto ry:n 100-vuotisjuhlakokouksessa Hämeenlinnassa.

Hortiherttuan Toni Tanner esitteli puutarhan tuoteita lähiruokatapahtumassa 2016.

Hortiherttua täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yrityksen perustajat Toni Tanner ja Jani Lindman ovat hortonomikurssikavereita Hämeen ammattikorkeakoulusta Lepaalta. Lähtökohdat yrittäjyyteen ovat vahvat, sillä Toni Tanner on jo kolmannen ja Jani Lindman toisen polven puutarhayrittäjä.

Puutarha on koko historiansa ajan keskittynyt vihanneksiin. Toimintaa on laajennettu harkiten kysynnän ja markkinoiden kasvun myötä. Puutarhan noin 9 700 neliönmetrin laajuiset kasvihuoneet tuottavat ympärivuotisesti kurkkuja, tomaatteja, ruukkuvihanneksia ja yrttejä. Uusin kasvihuone valmistuu käyttöön alkutalven aikana, ja se tarjoaa mahdollisuuden tuotevalikoiman laajentamiseen entisestään.

Hortiherttuan koko tuotanto on aitoa lähiruokaa. Puutarhan tuotteet jäävät hyvin lähellä tuotantopaikkaa eli läntiselle Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle.

– Tänään poimittu on viimeistään huomenna kaupoissa. Meillä on hyvin läheinen suhde asiakaskauppoihimme ja siten myös kuluttajiin. Kuuntelemmekin herkästi heiltä saatavaa palautetta. Siksi toimitamme itse vihannekset kauppoihin, kertovat Tanner ja Lindman.

Hortiherttuan asiakaskunta koostuu reilusta 30 kaupasta eri puolella Uuttamaata. Erikoista on, että puutarhan tuotteita voi käydä ostamassa myös yrityksen itsepalvelumyymälästä kolmena päivänä viikossa. Tällöin tuotteet ovat todella tuoreita ja vain metrien päässä viljelypaikastaan.

Yrittäjien lisäksi puutarha työllistää ympärivuotisesti noin kymmenen työntekijää. Laajennuksen myötä lisää henkilökuntaa ollaan palkkaamassa ensi keväänä.

Yrittäjille työ on samalla tärkein harrastus. Heidän mukaansa puutarhurin arjessa työtä ja harrastusta on mahdotonta erottaa toisistaan, eikä siihen heidän mukaansa ole tarvettakaan. Toni Tanner käyttää aikaansa myös muiden alan yrittäjien hyväksi. Hän on Kauppapuutarhaliiton vihannesjaoston puheenjohtaja, ja erityisen arvostettu yrittäjä kollegoidensa keskuudessa.

Puutarha-Sanomissa on julkaistu artikkeli Hortiherttuasta nro 1/2007, lue tästä.

Lue artikkeli Hortiherttuasta tästä linkistä, kaikki yli 150 Puutarha-Sanomat -lehteä ovat maksuttomia kestotilaajille, muille 5 €/lehti.