Aholaisten tilalla on viljelty vuosikymmeniä vihanneksia. Nyt tuotannossa on uusi vaihe, kun tila on siirtynyt luomuvihannesten viljelyyn. Erikoisvihannekset antavat lisää mielenkiintoa tuotantoon. Puutarha-Sanomien numerossa 9/2019 on artikkeli Aholaisten luomutilastata. Voit lukea sen tästä linkistä näköislehtenä, hinta on 5 €/lehti, Puutarha-Sanomien kestotilaajille yli 150 näköislehteä ovat ilmaisia.
Erkki Aholainen sai vihannestilan vastuulleen vuonna 2007, kun Erkin isä Pauli ja äiti Pirjo jäivät eläkkeelle. Tanja-puoliso tuli mukaan vuonna 2013. Vuonna 2018 yrittäjät aloittivat luomuviljelyyn siirtymisen.
– Halusimme olla luomassa uutta, kun tavanomaisessa viljelyssä oli jyskytetty samaa putkea jo yli kymmenen vuotta – vain hinnoista oli tappelemista, perustelee Erkki kiinnostumistaan luomuun.
– Kyllästyin kemikaalien kanssa pelaamiseen, toki ruiskuttaminen jatkuu luomussakin toisilla valmisteilla. Nyt olemme ensimmäisten joukossa luomassa uutta ja myös tekemässä virheitä.
Erkki Aholainen odottaa talouteenkin myönteistä muutosta.
– Tavanomaisella puolella on ostajan markkinat, mutta luomussa myyjällä on jokin sananvalta. Odotan myös pientä arvostusta viljelijän työlle, kun tavanomaisella puolella sitä ei ole tuntenut saavansa.
Puutarha-Sanomien numerossa 5/2013 oli ”Myyntihintaa tukien sijasta” -artikkeli, jossa Erkki Aholainen kertoi vihannestuotannostaan. Sen yhteydessä on julkaistu alla oleva video kaalin istutuksesta.