Aholaiset vaihtoivat luomuun

Aholaisten tilalla on viljelty vuosikymmeniä vihanneksia. Nyt tuotannossa on uusi vaihe, kun tila on siirtynyt luomuvihannesten viljelyyn. Erikoisvihannekset antavat lisää mielenkiintoa tuotantoon. Puutarha-Sanomien numerossa 9/2019 on artikkeli Aholaisten luomutilastata. Voit lukea sen tästä linkistä näköislehtenä, hinta on 5 €/lehti, Puutarha-Sanomien kestotilaajille yli 150 näköislehteä ovat ilmaisia.

Tanja ja Erkki Aholainen pohtivat varastoon saatavan kiinankaalin määrää.

Erkki Aholainen sai vihannestilan vastuulleen vuonna 2007, kun Erkin isä Pauli ja äiti Pirjo jäivät eläkkeelle. Tanja-puoliso tuli mukaan vuonna 2013. Vuonna 2018 yrittäjät aloittivat luomuviljelyyn siirtymisen.

– Halusimme olla luomassa uutta, kun tavanomaisessa viljelyssä oli jyskytetty samaa putkea jo yli kymmenen vuotta – vain hinnoista oli tappelemista, perustelee Erkki kiinnostumistaan luomuun.

– Kyllästyin kemikaalien kanssa pelaamiseen, toki ruiskuttaminen jatkuu luomussakin toisilla valmisteilla. Nyt olemme ensimmäisten joukossa luomassa uutta ja myös tekemässä virheitä.

Erkki Aholainen odottaa talouteenkin myönteistä muutosta.

– Tavanomaisella puolella on ostajan markkinat, mutta luomussa myyjällä on jokin sananvalta. Odotan myös pientä arvostusta viljelijän työlle, kun tavanomaisella puolella sitä ei ole tuntenut saavansa.

Puutarha-Sanomien numerossa 5/2013 oli ”Myyntihintaa tukien sijasta” -artikkeli, jossa Erkki Aholainen kertoi vihannestuotannostaan. Sen yhteydessä on julkaistu alla oleva video kaalin istutuksesta.