Suomi syö yrttejä etenkin pääsiäisenä

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia yrteistä ja sekä syövät että kasvattavat niitä ahkerasti. Yrttien osalta erityisen tärkeä sesonki on pääsiäinen. Tärkeimpänä yrttisesonkina perinteiset suosikit tilli ja persilja väistyvät ja erityisesti rosmariinin, timjamin, mintun ja basilikan kysyntä kasvaa.

Yrttiseinään K-citymarket Järvenpäässä.

Kaikkein suosituimmat yrtit ovat tilli, persilja ja basilika. Tärkeimpiä yrttisesonkeja ovat juhlapyhät – etenkin pääsiäinen. Pääsiäisenä erityisesti rosmariinin, timjamin, mintun ja basilikan kysyntä kasvaa.

– Pääsiäisenä suomalaisten ostoskoreihin päätyy eri yrttejä kuin muina aikoina vuodesta, esimerkiksi rosmariinin myynti jopa kaksin- tai kolminkertaistuu. On poikkeuksellista, että neljän eri yrtin kysyntä kasvaa yhtenä sesonkina merkittävästi: esimerkiksi jouluna ja juhannuksena korostuu eniten vain tilli, K-ryhmän vihannesten osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen kertoo.

Kestosuosikkiyrtit tilli, persilja ja basilika ovat pitäneet sijoituksensa vuosia, mutta viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet erityisesti korianteri ja rosmariini. Niiden myynninkehitys oli 11–12 prosenttia vuonna 2018.

– Suosiotaan kasvattavien yrttien joukossa on selvästi näkyvissä kasvava mieltymys aasialaisiin makuihin. Aasia-trendin myötä thaibasilikan myynti on kasvanut voimakkaasti korianterin lisäksi. Erilaiset mintut ovat suosittuja etenkin kesäsesongin juomissa, Eronen kertoo.

Yrttien suosiossa alueellisia eroja

K-ryhmän myyntidatan mukaan suomalaisten yrttisuosikit vaihtelevat pääsiäisenä. Rosmariini korostuu ruokakauppojen ostoskoreissa Etelä-Savossa, Kanta-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa.

Timjami päätyy ostoskoreihin todennäköisimmin lännempänä: Satakunnassa ja Keski-Pohjanmaalla. Minttu on pääsiäisen suosikki Päijät-Hämeessä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

Uudellamaalla valitaan ostoskoreihin basilikaa ja varsinaissuomalaiset luottavat aasialaisiin makuihin myös pääsiäisenä, jolloin ostoskoreissa korostuu voimakkaimmin thaibasilika. Sen sijaan Lapissa, Kainuussa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla yrttejä ostetaan muuta maata vähemmän vuodenajasta riippumatta, näillä alueilla myydään eniten tilliä.

Itsekasvatuksen suosio kasvussa

Suomalaisia kiinnostaa entistä enemmän myös yrttien ja vihannesten itsekasvatus. Itse kasvatettavien yrttien siemenistä suosituin on ollut basilika. Vaikka esikasvatus tehdään yleensä alkukeväästä, yrttien siemenet ehtivät hyvin istuttaa vielä pääsiäisenäkin.

– Itsekasvatus on suosittua erityisesti nuorten keskuudessa ja ilmiö näkyy myös parvekeviljelyn suosion kasvussa. Toki parvekkeella viljellään myös muutakin kuin yrttejä, esimerkiksi amppelitomaatin ja erilaisten kurkkujen siemenet ovat tänä keväänä olleet suosittuja. Minikasvihuoneet ja kasvatuslaatikot ovat kysyttyjä, sillä ne mahtuvat myös parvekkeelle. Moni viljelee myös kukkaruukussa yrttejä, K-ryhmän piha ja puutarha -tuotelinjan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto toteaa.