BioA:n kierrätyslannoitteen valmistus alkoi Kotkassa

BioA on kehittänyt uuden suomalaisen kierrätyslannoitteen niin Suomen kuin maailman markkinoille. Kotkassa toimiva BioA:n ensimmäinen lannoitetehdas aloitti toimintansa 4.4.2019. Maanviljelijöillä ei ole ennen tätä ollut mahdollisuutta laaja-alaiseen kierrätyslannoitteiden käyttöön.

BioA:n rakeisessa NK-lannoitteessa typen ja kalin pitoisuudet ovat 26-2.

BioA-kierrätyslannoite saa alkunsa paperi- tai sellutehtaan toiminnasta syntyvistä sivuvirroista. Nämä sivuvirrat ovat teollisuudelle hyödyttömiä. BioA:n avulla sivuvirrat saavat uuden elämän. Ympäristö kiittää: BioA:n kierrätyslannoite säästää energiaa ja luonnonvaroja, ravitsee itse maaperää sekä auttaa kasveja hyödyntämään paremmin myös maaperän omia ravinteita.

BioA-lannoitetehtaan kehityksessä ovat olleet mukana mm. Cursor Oy, UPM, Stora Enso sekä useita yliopistoja, kuten Aalto yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto.

– 10 vuoden kehitystyö on kulminoitunut tähän päivään. Näimme tarpeen jo vuosikymmen sitten. Halusimme, että maanviljelijöillä on mahdollisuus valita lannoite, joka on tehokas mutta säästää silti ympäristöä, sanoo BioA:n toimitusjohtaja Jari Järvinen.

Jari Järvinen on tehnyt 10 vuotta töitä kierrätyslannoitteen kehittämiseksi. Hänen haastattelunsa on Puutarha-Sanomissa nro 9/2018.

– Kehitimme raemuotoisen, kierrätysmateriaaleja hyödyntävän lannoitteen, jota pystymme muokkaamaan sellaiseksi kuin viljelijä haluaa. Ja mikä tärkeää: lannoitteet voi ottaa käyttöön viljelijöiden olemassa olevilla kylvölaitteilla. Uusi lannoitteemme mahdollistaa ensimmäistä kertaa kiertotalouslannoitteiden laajamittaisen käytön suomalaisilla maatiloilla, kuvailee Järvinen.

BioA:n kalkitsevan NK-lannoitteen 26-2 jakelijana Suomessa toimii Viljelijän Avena Berner.

– Berner on ollut 100 vuotta mukana kehittämässä suomalaista maataloutta. Vastuullisuus ja kierrätysmateriaalit ovat tänä päivänä tärkeitä, joten Bernerille oli looginen askel ryhtyä BioA:n kierrätyslannoitteen jakelijaksi Suomessa. Meille on tärkeää turvata maanviljelijöiden elinkeino sekä satotasot ja tuotannon laatu sekä samalla vähentää ympäristön kuormitusta, sanoo Bernerin toimitusjohtaja Antti Korpiniemi.

Maailman lannoitemarkkinoiden odotetaan kasvavan noin 30 prosenttia 152 miljardiin dollariin vuosien 2014 ja 2020 välillä. Uuden kierrätyslannoitteen avulla maatilat niin Suomessa kuin maailmalla voivat siirtyä fossiilitaloudesta kohti ympäristöystävällisempää kierto- ja biotaloutta.

Puutarha-Sanomat julkaisi ”BioA tulee ryminällä lannoitemarkkinoille” -artikkelin numerossa 9/2018, se on luettavissa tästä linkistä (Kestotilaajat pääsevät lukemaan näköislehden ilmaiseksi osoitelapussa olevan asiakasnumeron avulla, muille lukuoikeus maksaa 5 €)