Ensimmäinen koloradonkuoriaislöydös Kouvolassa

Kesän 2016 ensimmäinen koloradonkuoriainen on havaittu Kouvolassa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa kaikkia perunanviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustoja erityisesti Kaakkois-Suomen alueella, jossa esiintymiä on aikaisempinakin vuosina ollut.

Koloradonkuoriaisen toukkia perunan lehdillä. Kuva Evira.
Koloradonkuoriaisen toukkia perunan lehdillä. Kuva Evira.

Koloradonkuoriainen löytyi heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Kouvolan Saaramaan kylästä Kymenlaaksosta. Kyse on pienestä kotitarveviljelmästä, jossa kuoriaista ei ole aikaisempina vuosina havaittu. Aivan lähistöllä kuoriaisia on todettu viimeksi viisi vuotta sitten.

– On hyvin todennäköistä, että kuoriainen on ollut kyseisellä paikalla ehkä useamman vuoden ajan. Todennäköistä myös on, että talvehtineita kuoriaisia voi ilmaantua perunakasvustoihin muuallakin, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Eviran kasvinterveysyksiköstä.

Suomen lähialueilta Baltiasta ja Venäjältä kuoriaisia voi kulkeutua Suomeen sopivien ilmavirtauksien mukana. Riski kuoriaisen leviämisestä on suurin Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa. Ilmavirtauksista riippuen kuoriaisia voi kuitenkin kulkeutua koko eteläiseen ja itäiseen Suomeen.

Havainnoista ilmoitettava päivystysnumeroon

Evira kehottaa soittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä päivystysnumeroon 040 801 4407 (varmimmin klo 9 – 20, myös viikonloppuisin). Puhelun yhteydessä Evira antaa ohjeet jatkotoimista.

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten torjuntatoimien onnistumista.

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Sen etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Munasta vastakuoriutunut toukka on noin 1 – 2 millimetriä pitkä ja tummahko. Toukat kehittyvät nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssin-punertavaksi. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia aukkoja.