Viisi vuosikymmentä vihanneskauppiaana

 Pia Höglund on nähnyt torielämän muutokset. Hän on myynyt vihanneksia Helsingin Hakaniemen torilla yli viisikymmentä vuotta, kerrotaan PUUTARHA-Sanomien numerossa 4/2016.

 

Pia Höglund on myynyt vihanneksia vuodesta 1960 alkaen ja nyt hän aikoo jatkaa vuoden kerrallaan.
Pia Höglund on myynyt vihanneksia vuodesta 1960 alkaen ja nyt hän aikoo jatkaa vuoden kerrallaan.

Pia Höglund on nähnyt tori- ja hallielämän muutokset, sillä hän on myynyt vihanneksia 56 vuoden ajan.

Pian oma ura alkoi 11-vuotiaana. Silloin nuori tyttö sai käteensä ensimmäisen palkkapussin.

Peruna kuului aiemmin jokapäiväiseen suomalaiseen ruokapöytään ja uusia perunoita ostettiin kapoittain. Nyt ihmiset tyytyvät usein kiloon tai jopa litraan. Yksineläjälle riittää puolikin litraa. Lajikkeina ovat pysyneet Timo ja Siikli, jota jotkut asiakkaat pakastavat joulupöytään.

Aiemmin säilöttiin enemmän. Säkeittäin myytäviä punajuuria ja avomaankurkkuja laitettiin etikkaliemeen, kurpitsasta tehtiin pikkelssiä.

– Nykyään tuntuu, että vain vanhemmat ihmiset säilövät talven varalle.

Kaalista valmistettiin syksyllä suuria määriä kaalikääryleitä. Niitäkin tekevät enää vanhemmat asiakkaat – vaikka nykyään on tarjolla erityisiä käärylekaaleja. Nuoremmilla kääryleet tuntuvat syntyvän useammin lehtikaalista tai mangoldista.

– Nykyään salaattejakin pitää olla tarjolla kymmenkunta erilaista. Ennen pärjättiin yhdellä lehtisalaatilla, jotka nekin olivat usein vain pieniä pehmeitä nuppuja nykyisten monenkirjavien salaattikimppujen rinnalla.

Pia jaksaa yhä nauttia torin tunnelmasta vaikka aikaiset kesäaamut samaan aikaan sekä ihastuttavat että vihastuttavat. Yleensä herätyskello soi varttia yli kolme, juhannuksena jo kahden pintaan.

– Lähdemme silloin mieheni ja poikani kanssa tukkutorille. Sen jälkeen mennään torille rakentamaan myyntipöytä.

Torikauppiaan on rakennettava kauppansa joka päivä uudelleen. Kärryllinen lautoja ja levyjä muuttuu aikaisina aamun tunteina vihanneksia pursuavaksi toritiskiksi.

Näillä näkymin tammikuussa 2017 Hakaniemen halli menee remonttiin ja hallinkin myyjät siirtyvät torille. Se taitaa vanhalle torimyyjälle olla jo turhan suuri muutos.

Torilaisuus on kuitenkin Pia Höglundilla verissä. Aika näyttää kuinka kauan vielä jaksetaan.

– Otan yhden kesän kerrallaan. Talvisin saa levähtää. Keväällä on mukava aloittaa kausi ja tavata vanhat tutut kauppiaat ja asiakkaat. Tori kun pursuaa elämää.

___
Lue  Mari Vainion kirjoittama artikkeli kokonaisuudessaan PUUTARHA-Sanomien numerosta 4/2016 tai osta lehden näköispainos tästä linkistä (hinta 5 €)

Pia aloitti työt Hakaniemen torilla 11-vuotiaana vuonna 1960.
Pia aloitti työt Hakaniemen torilla 11-vuotiaana vuonna 1960.