Puutarha-Sanomien epäily oikaisi banaanin tuontitilaston

Puutarha-Sanomien numerossa 4/2016 oli juttua Madeiran banaanituotannosta, jonka yhteydessä oli juttu banaanin tuontimääristä. Tullin Uljas-tietokanta osoitti, että viime vuonna banaanin tuonti olisi kasvanut peräti kolmanneksen.

Banaaneja tarjolla Funchalin kauppahallissa.
Banaaneja tarjolla Funchalin kauppahallissa.

– Epäilin tilastovirhettä ja samaan epäilyyn yhtyivät maahantuojat, kertoo päätoimittaja Jouko Tikkanen Puutarha-Sanomista.

– Tulli vakuutti aluksi tilaston pitävän paikkansa, mutta viime viikolla saimme tullista sähköpostin, jossa todettiin: ”Kiitos asiantuntevasta palautteesta, olemme nyt korjanneet viime vuoden banaanien tuontitietoja.”

Korjatun päivityksen jälkeen nimikkeen 08.03. tuonti (Tuoreet tai kuivatut banaanit, myös jauhobanaanit) vuonna 2015 on  101,9 miljoonaa kiloa, kun se aiemmin oli 115,1 miljoonaa kiloa. Viime vuonna banaania vietiin Suomesta edelleen esimerkiksi Baltian maihin pari miljoonaa kiloa.

– Korjauksen jälkeenkin banaanin tuonti on tilastojen valossa kasvanut ripeästi. Nousua vuoteen 2014 on ollut peräti 19 prosenttia, kun kasvu vuonna 2014 oli 10 ja sitä edellisenä vuotena 5 prosenttia, toteaa Tikkanen ja epäilee korjattuakin lukua.

Banaanin tuonti oli pitkään 60 miljoonan kilon tasolla, mikä merkitsi 11–12 kilon kulutusta asukasta kohden.  Viimeisten viiden vuoden aikana tuonti on noussut yli 80 miljoonan kilon.

Banaani tuonti oli ennen EU-jäsenyyttä tullitonta ja vapaata. Vuonna 1995 Suomi ryhtyi noudattamaan EU:n ulkorajojen tulleja.  EU:lla oli myös kiintiöjärjestelmä, jonka tarkoituksena oli tukea Euroopan omaa ja entisten siirtomaiden banaanintuotantoa ja pääsyä markkinoille nostamalla muiden banaanien tullimaksuja.  Kiintiöistä EU on kuitenkin joutunut luopumaan.

Lue Puutarha-Sanomista ”Madeiran banaani tuotetaan pienillä tiloilla” -artikkeli, voit ostaa lehden (nro 4/2016) näköispainoksen tästä.

 

Banaanit kehittyvät emikukkien kukkavarteen nahkamarjana. Violetit lehdet ovat hedekukkien suojuslehtiä.
Banaanit kehittyvät emikukkien kukkavarteen nahkamarjana. Violetit lehdet ovat hedekukkien suojuslehtiä.