Humalan viljelyä kasvihuoneessa ?

Sangen Oy on aloittamassa kevään aikana oluen panon Tornion Panimon -nimellä, samoissa tiloissa missä valmistettiin Lapin Kultaa. Sangen Oy:n yksi johtoajatus alkoholijuomien tuottamisessa on toteutumassa.
– Paikallisten raaka-aineiden hyödyntäminen oluen panoprosessissa on tärkeää meille ja siksi haluamme elvyttää humalan viljelyn Suomessa, kertoo kasviasiantuntija Veli Mathlin Sangen Oy:stä.

Sangen Oy:n ajatuksena on koeviljellä humalaa vesiviljelynä kasvihuoneessa.
Sangen Oy:n ajatuksena on koeviljellä humalaa vesiviljelynä kasvihuoneessa.

– Tällä hetkellä humalan viljely Suomessa rajoittuu lähinnä koristekasvituotantoon, vaikka aikoinaan sitä viljeltiin laajalti ympäri Suomen. Humalan tuotannon edellytyksiä tullaan selvittämään mm. Oulun ammattikorkeakoululle tehtävän opinnäytetyön avulla sekä viljelykokeilla avomaalla ja kasvihuoneessa, Mathlin jatkaa.

Humalan kasvihuonetuotannon ympärille on tarkoitus hakea hankerahoitusta.

– Olemme käyneet neuvotteluja PPL:n ja ELYn kanssa. Hanke-esitys on saanut hyvän vastaanoton ja mahdollisuuksia on myös EU-tason rahoitukseen ja yhteistyöhön, kertoo Sangen Oy:n tutkimuksesta ja kehityksestä vastaava TkT Sanna Taskila.

Hanke on jo herättänyt kiinnostusta ja Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen kumppaneineen on tarjoutunut selvittelemään sopivaa yrittäjää ja paikkaa Tyrnävän teollisuusalueelta kasvihuoneelle.

– Hanke on mielenkiintoinen ja konkreettinen, uskomme vahvasti, että se starttaa, Manninen kertoo.

Ensimmäiset humalan taimet on tarkoitus lisätä paikallisista viljelykarkulaisista, joita löytyy useasta paikasta vanhojen maatilojen ympäristöistä. Hankkeen toteutuessa aikataulun mukaisesti voidaan odottaa ensimmäistä humalasatoa jo ensi syksynä.

 

Toimitusjohtaja Mikko Ahokas rakentaa tarinaa Tornion Panimolle.
Toimitusjohtaja Mikko Ahokas rakentaa tarinaa Tornion Panimolle.

Hyvää Pataa -lehti on haastatellut Sangen Oy:n toimitusjohtaja Mikko Ahokasta Tornion Panimosta. Lehti ilmestyy 19.2.2016. Hyvää Pataa -lehti on jatkoa 10 vuotta ilmestyneelle Tukkutori-lehdelle.