Vihannestuottajat harmissaan

Puutarha-Sanomat on haastatellut Lepaan messuilla viljelijöitä. Marjanviljelijät ja kesäkukkien tuottajat ovat pääosin tyytyväisiä tähän kauteen, mutta vihannestuottajilla on monia harmituksen aiheita.
– Menekki oli alun alkuaan huono, kun ulkomaisia vihanneksia oli tarjolla pitkään. Kotimaista avomaan varhaissatoa säilyteltiin tukkujen kylmiöissä parikin viikkoa ennen kuin se toimitettiin kauppoihin, jossa ne nuukahtivat nopeasti, analysoi nurmijärveläinen Pauli Söderena.

Pauli Söderena viljelee avomaan varhaisvihanneksia Nurmijärvellä.
Pauli Söderena viljelee avomaan varhaisvihanneksia Nurmijärvellä.

– Vihannesten hinnat menevät koko ajan alaspäin ja kustannukset ylöspäin.
Söderena markkinoi vihannekset Tuoreverkon kautta tukkuihin.
– Kun aikoinaan minulla oli sopimukset keskusliikkeisiin, olivat ne yksipuolisia. Viljelijällä tuli olla tavaraa toimittaa, jos ostaja tarvitsi. Mutta ostajalla ei ollut velvollisuutta vastaanottaa, jos tuotteella ei ollut menekkiä.
– Nykyisin samanlainen tilanne näyttää olevan välitysliikkeiden ja tukkuostajien välillä. Mitä sellaisilla yksipuolisilla sopimuksilla tekee? Ostaja voi helposti sanoa, ettei ole ollut menekkiä, kun se on ostanut tuotetta halvemmalla toisaalta.
Pauli Söderena on toiminut pitkään Kaalintuottajien varhaiskaalijaoksessa.
– Olemme usein pohtineet, miksi kulutus pienenee. Keskenkasvuista varhaiskaalia ei pitäisi toimittaa kauppaan, sillä se on kitkerää. Sokeripitoisuus nousee vasta kun se on valmis. Kulutus ei kasva puhumalla, vaan maun perusteella.
Söderena katsoo myös, että jäähdyttäminen pilaa maun. Häntä harmittaa myös kilpailulain pelko.
– Meidän on pakko rajoittaa tuotantoa, jotta ei turhaan tuotettaisi tuotteita enemmän kuin niillä on menekkiä.
– En ymmärrä sitä, että suosituksia viljelyn rajoittamisesta ei saisi antaa. Vihannestuottajat ovat niin hajallaan eivätkä tuotantorajoitukset kuitenkaan pidä.
– Meidän on pakko noudattaa yleisiä palkkaehtoja, mutta emme saa huolehtia viljelyn kannattavuudesta, manaa Pauli Söderena.
Pauli Söderenalla on paljon sanottavaa ja Puutarha-Sanomat on haastatellut hän numerossa 6/2012, voit ostaa tämän lehden tästä linkistä

Voit lukea Pauli Söderenan ajatuksia Puutarha-Sanomien näköispainoksesta nro 6/2013.