Puolan marjoja mainostetaan Suomessa EU:n varoin

EU:n mainos- ja tiedotuskampanjan tuki on poikinut Puolan hedelmäviljelijäin liiton mainoskampanjan viiteen EU-maahan. Kohdemaina ovat Suomen lisäksi Ruotsi, Itävalta, Tsekki ja Puola.

Suomessa ”Tavallisten hedelmien epätavalliset ominaisuudet” -kampanja näkyy mm. pääkaupunkiseudulla liikennöivien bussien kyljissä.  Internet-sivut osoitteessa www.power-fruit.eu ovat myös suomenkielisenä. Siellä on marjoihin liittyviä pelejä ja tietovisoja, jotka on suunnattu lapsille, opettajille ja vanhemmille.

Puolalaisten marjakampanja näkyy mm. Helsingin seudun bussien kyljissä.
Puolalaisten marjakampanja näkyy mm. Helsingin seudun bussien kyljissä.

Kampanjaan kuuluvat mansikat, vadelmat, herukat ja pensasmustikka. Kampanja koskee tuoreiden marjojen ravitsemusominaisuuksien ja laadun edistämistä.

Kampanjan tavoitteet kuvataan EU-byrokratian vaatimalla pikkutarkkuudella. Tavoitteena nimittäin on marjojen syönnin kasvu Puolan, Itävallan, Ruotsin, Suomen ja Tsekin markkinoilla 8 %:lla ja tietoisuuden kasvu eurooppalaisten marjojen ominaisuuksista 8 %:lla. Tulosten mittaamista häirinnee se, mikä on suomalaisten marjanviljelijöiden oman mainonnan vaikutus, ja mikä on tämän puolalaisten kampanjan vaikutus.

Kampanja on kolmivuotinen. Euroopan komission hyväksymän kampanja budjetti on liki 4 miljoonaa euroa. Euroopan Unionin rahoitusosuus on 50 %,  Puolan kansallisista varoista tulee 30 %  ja loput 20% rahoitetaan Hedelmien ja vihannesten edistämisrahastosta.

Puolan hedelmänviljelijäin liitto toteuttaa myös muita kampanjoita: kolmevuotinen tiedotus- ja edistämiskampanja ”Omena päivässä” Venäjällä ja Ukrainassa, monivuotinen yhteistyö Puolan messuosaston kanssa kansainvälisillä FRUIT LOGISTICA  -hedelmä- ja vihannesmessuilla Berliinissä sekä kaksivuotinen tiedotus- ja edistämiskampanja ”Syö vitamiineja ja toipuu nopeasti”, joka oli tarkoitettu sairaaloissa hoidettaville lapsille. Lisäksi liitto on ollut yksi omenien edistämisohjelman ”Korkeanlaatuiset puolalaiset omenat” järjestäjistä sekä kansainvälisen vadelmakonferenssin Lublinissa järjestäjä, jonka suojelijana oli Kansainvälinen vadelmaliitto – IRA (International Raspberry Association).