Kasvihuonevihannekset ovat tasapainossa

Kasvihuonevihannesten tilanne on tuottajien kannalta ollut parempi kuin edellisenä keväänä. Niclas Hultholm Oy K Hultholm Ab:stä sanoo, että tänä keväänä on ollut yllättävän helppo markkinoida tomaattia.

Niclas Hultholm pitää tämän kevään tomaattimarkkinoita helppoina.
Niclas Hultholm pitää tämän kevään tomaattimarkkinoita helppoina.

– Sadot ovat pimeiden säiden johdosta viimevuotisesta jäljessä, mutta se ei riitä selittämään hyvää kysyntää. Ulkomaisia erikoistomaatteja on ollut halvalla hinnalla kaupoissa. Arvailen, että kauppaketjut ovat hinnoitelleet kotimaisetkin tomaatit aggressiivisemmin.

Tomaatin suurtukkuhinta verottomana Pohjanmaalla on toukokuun viimeisellä viikolla ollut noin 1,50 euroa kilolta, kun se oli vuosi sitten puolet halvempaa.
Hultholm sanoo, ettei hän ole varma päättäjäisviikonlopun kysynnän vetovoimasta.
– Nyt tomaatti on lähtenyt pakkaamoilta etupainoisesti ja varastot ovat pienet, joten mitään ylitarjontaa ei pitäisi olla.

Kurkku elpyi romahduksesta

Kasvihuonekurkun menekki pysähtyi pääsiäisen jälkeen ja hintaromahduksesta toipuminen vei pari viikkoa. Alimmillaan kurkun hinta kävi 80 sentissä, mutta nyt

Kurkkua on myyty tarjouksissa selvästi alle ostohintojen.
Kurkkua on myyty tarjouksissa selvästi alle ostohintojen.

veroton suurtukkuhinta on 1,30 euron paikkeilla.
Luonnonvalokurkun määrät ovat olleet aiempia vuosia pienemmät pimeyden ja kylmyyden johdosta. Luonnonvalotomaatinkin kehitys istutuksesta satoon on vienyt 9 viikkoa normaalin 8 viikon sijasta.
Vähittäiskauppojen tiukka hintakilpailu näkyy tarjouksissa. Kurkkua on myyty paikoitellen eurolla, kun normaali hinnoittelu edellyttäisi 2 euron hintaa.