Puutarhayritysten lukumäärä putosi 2014 – vihannestuotanto kasvoi!

Puutarhatuotannon voimakas muutos jatkui vuonna 2014. Vaikka yritysten määrä väheni, niin puutarhatuotannon kokonaisala kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Varsinkin vihannestuotanto avomaalta ja kasvihuoneista oli voimakkaassa kasvussa. Avomaavihanneksia tuotettiin 186 ja kasvihuonevihanneksia 83 miljoonaa kiloa.

Porkkana on sadollisesti merkittävin vihannes, sen tuotantomäärä oli 74 000 tonnia.
Porkkana on sadollisesti merkittävin vihannes, sen tuotantomäärä oli 74 000 tonnia.

Vuoden 2014 tilastossa on merkille pantavaa vihannesten tuotantomäärien kasvu.

− Suomessa viljeltyjä kasviksia ei merkittävässä määrin viedä ulkomaille, joten lisääntynyt tuotanto kilpailee tuonnin kanssa. Suomalaiset ovat ehkä myös lisänneet kasvisten kulutusta, mutta siitä ei ole ajantasaista tietoa, aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) pohtii.

Vaikka pinta-alallisesti tarhaherne oli merkittävin avomaavihannes, oli porkkana satomääräisesti tärkein. Viime vuonna porkkanaa tuotettiin ennätykselliset 74 miljoonaa kiloa. Myös ruokasipulin sato kipusi 26 miljoonaan kiloon. Kaiken kaikkiaan avomaanvihanneksia tuotettiin 186 miljoonaa kiloa.

Ruukkuvihannekset puhkaisivat sadan miljoonan rajan

Kasvihuonetuotannon tilastoinnin historian pisin yhtäjaksoinen kasvukäyrä löytyy ruukkuvihannesten tuotannosta. Vuonna 2014 tuotettiin jo 85 miljoonaa ruukkusalaattia. Kokonaistuotanto kohosi 108 miljoonaan ruukkuun.

− Suuri osa ruukkusalaatista myydään ilman ruukkua, leikattuna ja pussitettuna. Ruukkusalaatin tuotanto on erittäin intensiivistä, joten tuotantoon tarvittiin vain 27 hehtaarin kasvihuoneala, Jaakkonen toteaa.

Tomaattia ja kasvihuonekurkkua tuotettiin selvästi edellisvuotta enemmän. Kasvihuonevihannesten kokonaistuotanto lisääntyi 4,5 miljoonalla kilolla 83 miljoonaan kiloon. Vaikka kasvihuoneyrittäjien lukumäärä jäi 565:een, kasvihuoneala kasvoi hiukan. Myös kasvihuonetuotannon puolella rakennemuutos on voimakasta.

Juha Oksanen tuottaa friseesalaattia. Ruukkuvihannesten tuotantomäärä puhkaisi 100 miljoonan rajan.
Juha Oksanen tuottaa friseesalaattia. Ruukkuvihannesten tuotantomäärä puhkaisi 100 miljoonan rajan.

Kesä- ja sipulikukat koristekasvituotannon selviytyjät

Koristekasvien tuotannon hiipuminen on ollut tasaista. Selkein muutos on leikkokukkatuotannon supistumien. Viime vuonna leikkokukkien tuotantoala oli enää reilut neljä hehtaaria, kun kymmenen vuotta aikaisemmin leikkokukkia tuotettiin 39 hehtaarin kasvihuonealalla. Leikkokukkatuotantoa ovat omalta osaltaan korvanneet sipulikukat, joita hyödettiin viime vuonna 64 miljoonaa kappaletta. Tärkein on tulppaani, jonka määrä oli 59 miljoonaa kappaletta.

Kukkivien ruukkukasvien (10,5 miljoonaa ruukkua) ja kesäkukkien (39 miljoonaa ruukkua) määrä säilyi lähes ennallaan.
− Tosin kesäkukkien tuotannossa on havaittavissa pientä hiipumista. Kesäkukkien tuotannon ennätysvuosi oli 2002, jolloin niitä tuotettiin 46 miljoonaa ruukkua, Jaakkonen kertoo.

Tilaston taustaa

Puutarhatilastojen tiedot kerätään kerran vuodessa kaikilta puutarhatuotteita myyntiin viljeleviltä yrityksiltä verkkopalvelun ja puhelinhaastattelujen avulla. Loka−joulukuussa 2014 tehdyssä kyselyssä oli mukana kaikkiaan 3 946 yritystä.

Lopulliset tiedot puutarhatilastoista julkistetaan 28.4.2015, jolloin julkaistaan myös alueelliset tilastotaulukot ja tiedot kasvihuoneyritysten energiankulutuksesta 2014.

Puutarhatilaston pääpointit

  • Puutarhayrityksiä oli 3 543 vuonna 2014. Vähennystä edellisvuoteen 316 (-8 %)
  • Avomaan tuotantoala oli vuonna 2012 16 052 hehtaaria (+2%) ja kasvihuoneala 388 hehtaaria (-1 %).
  • Pinta-alallisesti tärkeimmät avomaavihannekset olivat tarhaherne (3 060 ha), porkkana (1 652 ha) ja ruokasipuli (1 150 ha).
  • Avomaavihannessato oli 186 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa 74 miljoonaa kiloa.
  • Marjoja tuotettiin 16 miljoonaa kiloa 5 794 hehtaarin alalla. Mansikan osuus oli 13 miljoonaa kiloa ja 3 298 hehtaaria.
  • Kasvihuonevihannestuotanto oli 83 miljoonaa kiloa, josta tomaattia oli 40 ja kurkkua 38 milj. kg.
  • Ruukkusalaattia tuotettiin uusi ennätys, 85 miljoonaa ruukkua. Kaiken kaikkiaan ruukkuvihannestuotanto oli 108 miljoonaa ruukkua.
  • Koristekasvituotantoa oli kasvihuoneissa 127 hehtaarin alalla. Tästä leikkokukkien ja -vihreän osuus oli 4 hehtaaria.

Tilastoon liittyvät taulukot ja graafit löytyvät Puutarhatilastojen kotisivuilta.