HoReCa tarjoaa 2,1 miljoonaa ateriaa päivässä

HoReCa-sektori valmistaa 2,1 miljoonaa ateriaa joka päivä. ACNielsenin mukaan vuonna 2005 kahviloissa, ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa ja julkisissa keittiöissä valmistettiin yhteen 769 miljoonaa ateriaa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 0,4 prosenttia. Lisäksi 400 miljoonaa ihmistä kävi vuoden aikana nauttimassa muita virvokkeita.

Päivittäin ateriapalveluja käyttää kolmannes, 34 %, väestöstä. Kun mukaan otetaan virvoitusjuomien, kahvin tai alkoholin nauttiminen, niin päivittäin HoReCa-sektorin palveluja käyttää joka toinen suomalainen.

Liikenneravintolat voittajia

Ateriapalveluiden tarjoamisessa voittajia olivat huoltoasemakahvilat ja -ravintolat. Niissä viime vuonna kasvu oli peräti 22,6 prosenttia. Uudentyyppiset liikenneasemat, joissa on usein tarjolla monia keittiövaihtoehtoja, ovat lisääntyneet viimeisen vuoden aikana. Hampurilaisravintolat huoltoasemien yhteydessä ovat merkittävästi lisääntyneet.

Keskimäärin Suomessa syötiin 147 HoReCa-sektorin valmistamaa ateriaa henkilöä kohden viime vuonna. Useimmin kodin ulkopuolella syötiin Uudellamaalla (170 ateriaa henkilöä kohden) ja Lapissa (158 ateriaa), missä matkailupalvelut nostavat lukua.

S-ryhmä kasvaa nopeasti

Kuntasektori tarjosi viime vuonna 329 miljoonaa ateriaa. Lähes yhtä paljon tarjosi ACNielsenin yksityiseksi luokittelema suurkeittiö. Valtion tarjosi 28 miljoonaa ateriaa. Yhteisö tai säätiö tarjosi 44 miljoonaa ateriaa.

S-ryhmän tarjoamien aterioiden lukumäärä nousi 35 miljoonaan, kasvua on parissa vuodessa ollut peräti 36 prosenttia. Tradeka serveerasi 7 miljoonaa ateriaa, jossa oli edelliseen vuoteen verrattuna hieman vähennystä.

Valmistuskeittiöt vastaan keskuskeittiöt

HoReCa-rekisterin mukaan valmistuskeittiöitä on 13.094 kappaletta, mikä on 58 % kaikista suurkeittiöistä. Valmistuskeittiöt tarjoavat 65 prosenttia ulkona syödyistä annoksista, kaikkiaan 501 miljoonaa kappaletta vuonna 2005.

Keskuskeittiöitä on 1646 kappaletta, ja niiden lukumäärä on hieman laskenut. Valmistettujen annosten määrä on pysynyt samana, 268 miljoonaa annosta. Keskuskeittiöiden valmistamat annokset tarjoillaan 4.235 jakelukeittiössä.

Rekisterissä on 3.476 sellaista keittiötä, pääasiassa kahviloita ja baareja, joissa ei tarjoilla varsinaisia lämpimiä aterioita. Kaikkiaan rekisterissä on 22.451 keittiötä.

Henkilöstöravintolat menettäjiä

Suomessa kodin ulkopuolella syödyistä 767 miljoonasta annoksesta julkisten keittiöiden osuus oli 424 miljoonaa. Niistä kouluissa syötiin 212 miljoonaa annosta, vanhain-, lasten- ja päiväkodeissa 115 miljoonaa annosta, sairaaloissa 70 ja muissa julkisyhteisöjen suurkeittiöissä 27 miljoonaa ateriaa.

Henkilöstöravintolat tarjosivat 60 miljoonaa ateriaa, ja laskua edelliseen vuoteen oli kolme prosenttia. Yritysten omat henkilöstöravintolat tarjosivat 11 miljoonaa ateriaa ja siinä laskusa oli peräti 9 prosenttia. Ulkopuolisten hoitamat henkilöstöravintolat tarjosivat 49 miljoonaa ateriaa ja siinäkin laskua oli 1,6 prosenttia.

Ravintolat, kahvilat, baarit, hotellit ym. suurkeittiöt tarjosivat 285 miljoonaa ateriaa eli 37 prosenttia kaikista kodin ulkopuolisista aterioista. Niistä hampurilais- ja kebabpaikoissa sekä pitserioissa syötiin 81 miljoonaa ateriaa ja vähennystä edelliseen vuoteen oli kolme prosenttia. Anniskeluravintoloissa tarjottiin 71 miljoonaa ateriaa ja nousua oli pari prosenttia. Huoltoasemilla syötiin 27 miljoonaa kertaa ja kasvua oli peräti 22,6 prosenttia.